Ga naar hoofdinhoud

Corona Q&A: ‘Logistiek, haal lokaal!’


Het coronavirus laat zijn sporen na in de logistiek. Hoe gaan bedrijven en warehousemanagers hiermee om? Welke maatregelen nemen ze? Welke tips hebben ze? En wat zijn de verwachtingen voor de toekomst? Met deze keer in de rubriek ‘Corona Q&A’: Optimus Sorters, specialist in sorteersystemen. 

Optimus Sorters is gespecialiseerd in het ontwerpen en installeren van sorteersystemen en aanverwante randapparatuur. De zogeheten OptiSorters zijn geïnstalleerd in diverse branches: retail, wholesale, 3PL, e-commerce/e-fulfilment en parcel/post. Albert Hendriks, Sales & Marketing Director bij Optimus Sorters, geeft in deze Corona Q&A tekst en uitleg. 

Albert Hendriks, Sales & Marketing Director bij Optimus.

Wat voor impact heeft de coronacrisis op jullie bedrijf?

Albert Hendriks: “Optimus Sorters is een wereldwijde speler en we waren in vier, vijf landen projecten aan het installeren. Die liggen nu stil. Onze supervisors zijn daarom naar huis gegaan. We doen onze projecten met lokale teams, maar daar staan altijd een of twee supervisors uit Nederland op. Verder heeft de crisis relatief weinig impact op Optimus Sorters. Een aantal, grotere projecten zaten namelijk al in de eindfase.”

In hoeverre zijn bepaalde taken vanuit huis te organiseren?

“De supervisors kunnen niet vanuit huis werken, dus we hebben hen gedeeltelijk in de productie ingezet. De productie in Beuningen gaat gewoon voor de volle honderd procent door. Een aantal andere supervisors zit gedeeltelijk thuis met arbeidstijdverkorting. Voor de rest werken alle engineers en kantoormensen voor tachtig procent van hun tijd thuis.”

De productie gaat honderd procent door, zeg je? 

“Het voordeel van Optimus Sorters is dat we ons nu honderd procent kunnen focussen op e-commerce en pakketdiensten. Want in die markten lopen de omzetten gewoon door. Wij hebben de afgelopen twee weken ook gewoon opdrachten binnen kregen, onder meer van pakketdienstleveranciers. We zijn blij dat zij doorgaan, want zo kunnen wij ook met onze productie doorgaan.”

Wat zijn je verwachtingen voor de toekomst? Blijft de productie doordraaien?

“Onze filosofie is: als je het van dichtbij kan krijgen, moet je het van dichtbij halen. Wij halen veel van onze producten daarom in een straal van vijftig tot honderd kilometer. Daar zitten onze toeleveranciers voor mechanische installaties. Wat betreft de toekomst: bij de e-commercebedrijven, waar wij veel zaken mee doen, zien we juist de stijging. Als gevolg van het coronavirus zien ze de orders oplopen. Amazon heeft bijvoorbeeld 100.000 extra mensen nodig door de grote vraag.”

“Ons type bedrijven, in de maakindustrie van de logistiek en automatisering, zal waarschijnlijk ook na de coronacrisis een goede tijd tegemoet gaan. Meer processen moeten worden geautomatiseerd en daardoor kan onze business redelijk door. Maar bedrijven in de retail en detailhandel zullen het zwaarder krijgen.”

Wat kan de logistiek leren van de huidige coronacrisis?

“De voorraden moeten op peil worden gehouden. En nogmaals: haal het dicht bij huis. Ik denk dat het mondiale produceren wereldwijd na het coronatijd mogelijk ingedamd gaat worden. Probeer daarom zoveel mogelijk lokaal te halen.”

Tot slot: welke maatregelen hebben jullie in Beuningen verder genomen?

“We houden de regels van het RIVM aan. We houden anderhalf tot twee meter afstand van elkaar. We hadden iedere vrijdag een lunch, maar daar zijn we nu ook mee gestopt. In de kantine zitten hooguit een of twee mensen. Verder werken we natuurlijk zoveel mogelijk thuis en worden de handen vaker gewassen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven