Ga naar hoofdinhoud

FOTO | Deze robotoplossing helpt bij ‘pick-and-pack’ orderverzamelen


Dankzij een continu ontwikkeling van innovatieve oplossingen, presenteert Savoye nu een nieuwe en unieke mobiele robot-toepassing voor de supply chain. Deze oplossing is gebaseerd op autonome en collaboratieve robots en combineert de logistieke expertise van de Franse specialist met haar ervaring in het aansturen van goederenstromen.

Al een paar jaar zien we mobiele robotica verschijnen in onze magazijnen. Ontstaan vanuit de brede ontwikkeling door innovatieve startups of algemene industriële toepassingen, zijn deze autonome mobiele robots (AMR) bedoeld om medewerkers te ondersteunen bij hun dagelijkse taken. Ze vereenvoudigen en optimaliseren de opslag- en orderverzamelwerkzaamheden in allerlei branches, zoals e-commerce, productie en retail.

Bij Savoye, specialist in intralogistieke systemen en software voor de supply chain, werd al enkele jaren hard gewerkt om vooral een oplossing te ontwikkelen die al vanaf het begin bedoeld was voor toepassing in het warehouse.

“Onze oplossingen voor de automatisering van de intralogistiek zijn nu wel bekend en hebben bewezen effectief te zijn bij het aansturen van aanzienlijke goederenstromen. We wilden daarom ons aanbod verbreden en tegemoet te komen aan een specifieke, andere wens van onze klanten, namelijk een flexibele oplossing om medewerkers te helpen bij het verwerken van beperkte orderverzamelstromen. Een oplossing die ook snel operationeel beschikbaar kan zijn, zonder tijdrovende “on site” installaties.”, zo legt Marc-Antoine FERNET uit, Manager Robotics & New Technology Products bij SAVOYE.

Een flexibele en schaalbare oplossing voor ‘pick-and-pack’ orderverzamelen

De oplossing is vooral geschikt voor ‘pick-and-pack’ orderverzamelen. Ze bestaat uit een combinatie van autonome mobiele robots en bijbehorende mobiele verzamelrekken, waarin direct de eindverpakkingen en/of de orderverzamelbakken worden geplaatst, waarnaar gepickt moeten worden. Na een beschikbaar verzamelrek te hebben opgehaald, zal elke robot van positie naar positie bewegen, totdat alle orders (en/of orderregels) zijn gepickt. De medewerkers blijven daarbij in hun pickgebied: de WCS-software van Savoye ondersteunt hen realtime en op de meest optimale manier in de interactie met de robots. “Wij vinden het essentieel dat de medewerkers zich toeleggen op de taken met een hoge toegevoegde waarde. Het principe is simpel; de medewerker en de robot volgen elkaar niet; zij worden gestuurd door het systeem en hebben uitsluitend korte interacties of anders gezegd “gestuurde ontmoetingen” met elkaar”, vertelt Marc-Antoine FERNET.

Om dit proces goed te laten verlopen, vertrouwt en combineert Savoye haar ervaring met onderzoek uit vele projecten met kunstmatige intelligentie. “Behalve de robot zelf, is de toegevoegde waarde van onze oplossing vooral te vinden in onze kennis van logistieke stromen en de intelligente aansturing ervan. Hierdoor kunnen we het groeperen van pakketten optimaliseren, zodat het aantal robotbewegingen minimaal blijft en de interactie tussen medewerkers en robots realtime in goede banen kan worden geleid”, voegt Marc-Antoine toe.

De operationele voordelen zijn duidelijk: betere prestaties van de werknemers en eliminatie van de meeste fysiek zware taken, dankzij een oplossing die direct in gebruik kan worden genomen binnen een bestaand orderverzamelsysteem.

Een combinatie van mobiele robotica en automatisering om de supply chain te optimaliseren

De mobiele robot-oplossing van Savoye werkt volgens het principe van virtuele stations. Het is een alternatief voor het klassieke orderverzamelen vanuit legbordstellingen, via conveyors en uitsluizende pickstations. Het kan ook worden ingezet als aanvulling op een gemechaniseerde transportlijn, gepositioneerd tussen de verschillende machines voor het automatisch vormen en sluiten van dozen, en aangesloten op bijvoorbeeld de INTELIS plug & play-transportbanden van Savoye.

De robots zijn snel inzetbaar, bijzonder intuïtief en eenvoudig dagelijks te gebruiken – het opladen van de robots geschiedt immers automatisch. Toevoegen van robots is eenvoudig.

De flexibele oplossing is verkrijgbaar als directe koop of op een Robot-as-a-Service basis. Dit laatste biedt de klant een perfecte controle over de kosten, waarmee robots en mobiele verzamelrekken kunnen worden toegevoegd of verwijderd, al naar gelang de behoefte. De oplossing is dus volledig schaalbaar en kan worden aangepast op het seizoen of de bedrijfsgroei.

Het systeem is in gebruik bij een magazijn van Savoye zelf en er zijn vergevorderde besprekingen om het systeem in te zetten bij klanten in de textielsector, vrijetijdsapparatuur en handel in reserveonderdelen.

De mobiele robot-oplossing kan naadloos worden geïntegreerd met het WMS van Savoye. Behalve de toepassing in een ‘pick-and-pack’ omgeving, kan het systeem ook worden ingezet bij “pick-then-pack’ processen, bij het ophalen van bestellingen of bij het verwerken van retouren. Savoye werkt al verder aan een uitbreiding van de toepassingen, zoals bij ophaalpunten, on-board transportbanden, geautomatiseerde schappenkasten, enz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven