Ga naar hoofdinhoud

DPD test met succes Loadrunner: sorteren via zwermrobots


DPD heeft Loadrunner getest; een robotsysteem ontwikkeld door Kion en Fraunhofer. Het  pakketbedrijf is tevreden over de pilot.

Robots die zich onafhankelijk organiseren in een zwerm met hoge snelheden, waardoor enorme sorteercapaciteiten worden bereikt. DPD test het systeem nu in de praktijk in zijn sorteercentrum in Keulen-Porz.

De “LoadRunner” een initiatief van Fraunhofer en Kion, heeft zijn eerste praktijktest afgerond. Begin september racete de autonome robots twee weken lang in het DPD depot in Keulen.

Resultaat

“We hopen op een ander soort sortering, meer flexibiliteit gezien de fluctuerende pakketvolumes van de afgelopen jaren, maar ook schaalmogelijkheden”, legt Björn Scheel, COO van DPD Duitsland, uit aan Logistik Heute over de achtergronden van de test

“De LoadRunner heeft bewezen dat hij ook werkt in echte toepassingen met variabele pakketten – van kleine brieven tot pakjes van 28 kilogram, alles was inbegrepen”, vat DPD COO Scheel het pilotproject samen. Ook de coördinatie van de LoadRunners in de zwerm, die verschillende routes tegelijk reden, werkte goed. De bezorgers die het experiment observeerden, hielden ook van hun mogelijke toekomstige “collega-robots”.

Verbeterpunten

Scheel is tevreden, maar ziet ook dat de robot andere eisen stelt aan sorteerprocessen: “Dit toont het belang van data aan. Terwijl een klassieke transportband werkt, hoe het pakket er ook uitziet, de LoadRunner heeft het exacte gewicht nodig omdat hij daarmee het rijprofiel en de lossnelheid berekent.” Ook moesten er nog verschillende integratieproblemen worden opgelost: Hoe sluit je de voertuig naar sorteersystemen of bijvoorbeeld het lossen van wissellaadbakken.

Het duurt nog even duren voordat de LoadRunner in serieproductie gaat: de samenwerkingspartners verwachten dat dit over drie tot vijf jaar zal gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven