“De markt heeft een keerpunt bereikt. De tijd van pionieren is voorbij”, zeggen oprichters Raphael Janssens en Philippe Vanhoef. “De opgaven die voor ons liggen, zijn enorm. Wij willen het komende decennium 3.000 megawattpiek aan pv realiseren, maar wel vanuit onze kernwaarden: maatschappelijke betrokkenheid en een brede kijk op verduurzaming.”
In 2010 stond de solartechnologie nog in de kinderschoenen. Het was iets voor rekenmachines, parkeermeters, Casiohorloges… Weinigen zagen het als een serieuze bouwsteen van een hernieuwbaar-energiesysteem, zeker niet in de nabije toekomst. Toen Janssens en Vanhoef Ecorus oprichtten, werden ze dan ook door velen gezien als naïeve idealisten.

Rollercoaster
“Wij waren echter gefascineerd door de technologie en zagen de enorme mogelijkheden”, vertelt Vanhoef. “We wilden bijdragen aan het scheppen van een duurzame wereld en daarbij zoveel mogelijk impact hebben; impact with solar. Dat kon door het grootschalig uitrollen van zonne-energiesystemen, zo was onze overtuiging. Daarmee liepen we vooruit op de troepen. Anno 2020 zijn we gelukkig niet meer alleen.”
“Het mag dan nog niet zijn doorgedrongen in alle geledingen van de samenleving en de politiek, maar zonne-energie wordt onze belangrijkste groene-energiebron. Het is feitelijk nu al de meest competitieve technologie op de markt en het is de renewable waar wereldwijd het meest in wordt geïnvesteerd. Het afgelopen decennium was een ware rollercoaster, voor ons en de sector als geheel. Nu is het tijd om volwassen te worden, willen we er het maximale uithalen.”

Veel beter
Ecorus telt momenteel zo’n 100 medewerkers en geldt als een van de leidende ontwikkelaars van zonne-energiesystemen in Nederland en België. Het bedrijf ontzorgt klanten in het gehele traject van subsidieaanvraag, vergunning, en financiering tot en met bouw, beheer en onderhoud. Daarnaast initieert en realiseert het eigen projecten. Bij dat alles heeft het een bijzonder sterke positie opgebouwd in grootschalige dakgebonden projecten en grondgebonden zonneparken. Maar Ecorus is bijvoorbeeld ook een dominante speler in de sociale huursector.
Voor woningcorporaties realiseert het momenteel gemiddeld zo’n 1.000 zonnestroomsystemen per maand. Het totaal aan 250 megawattpiek geïnstalleerd vermogen is indrukwekkend. In de pijplijn zit nog eens 250 megawattpiek. Toch trekt Ecorus juist op dit moment een opvallende conclusie: het gaat goed, maar het kan nog veel beter. Daarom investeerde het de afgelopen tijd in het vastleggen van een heldere marktpropositie en lanceert het op het scheiden van 2020 een hernieuwd merk.

Factor van betekenis
“We are going to make electricity so cheap that only the rich will burn candle”, zei Thomas Edison.
“Ik zeg: we are going to make solar power so cheap that only the rich will burn fossil fuels…”, aldus Vanhoef. “Om dat waar te maken, is het noodzakelijk om het komende decennium significant te versnellen in de uitrol van pv. Ecorus wil daarin een factor van betekenis zijn. In 2050 moet Nederland klimaatneutraal zijn.”

Sluiten kolencentrale
Vanhoef: “Kijken we naar de doelstellingen voor de komende 10 jaar, dan ligt er een opgave van zo’n 30.000 megawattpiek aan zonne-energie. Ecorus gaat daarvan 10 procent voor zijn rekening nemen. Dit komt neer op het sluiten van een kleine kolencentrale. Om dat waar te maken, schakelen we op vele fronten bij; onder andere op het gebied van goed werkgeverschap. Wat wij doen, is onder de streep immers mensenwerk.”
“Daarnaast stellen we de klant nog meer centraal en investeren we voortdurend in verdere verbreding en professionalisering. Zo zetten we onlangs samen met Patronale Solar het Nationaal Zonne-energie Fonds op waarmee 300 miljoen euro beschikbaar kwam voor de realisatie van zonne-energieprojecten. Dat alles draagt bij aan het creëren van zoveel mogelijk massa. Tegelijkertijd is het niet genoeg om onze doelen te verwezenlijken.”

Lusten en lasten
Zonne-energie is big business geworden; het is het nieuwe olie en gas. Dat trekt vele partijen aan die snel geld willen verdienen. Het bedrijf wil inspireren en een nieuwe standaard zetten in denken en doen. Ecorus gelooft namelijk niet in financiële hit-and-runstrategieën. Dat is immers funest voor het imago van de solarbranche.
“Het ondermijnt het draagvlak voor projecten en dus ook de energietransitie”, aldus Vanhoef. “Maatschappelijke betrokkenheid is daarom altijd al een van de pijlers geweest van onze activiteiten. Met ons nieuwe merk, zowel in onze propositie als visuele identiteit, geven we daar nu een extra lading aan. Wij geloven in het eerlijk verdelen van de lusten en de lasten, bijvoorbeeld in de vorm van burgerparticipatie en landschappelijke inpassing. Wij ontwikkelen geen zonnepark zonder het waarborgen van de bestaande en het creëren van extra biodiversiteit.”
“Daarom hebben we ook een ecoloog in vaste dienst. Dat sociale gezicht en die bredere kijk op verduurzaming – en ook de innovaties die daaruit voortkomen – gaan we vanaf nu meer laten zien. ‘Be good and tell it’, dat is het motto. Door het tonen van onze waarden, intenties en integriteit kunnen we nog meer het verschil gaan maken. We willen inspireren en een nieuwe standaard zetten in denken en doen. Ook zo brengen we de energietransitie verder.”