Viermaal hergebruik van een batterij • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Viermaal hergebruik van een batterij


Ook in de logistiek wordt volop nagedacht over duurzame oplossingen. En gelukkig niet alleen nagedacht. Er gebeurt al heel veel. Een van deze mogelijke oplossingen heeft betrekking op de lithium-ion batterij. Een batterij die in diverse warenhuizen dienstdoet in bijvoorbeeld heftrucks of andere voertuigen.

De vier levens van een lithium-ion batterij

Op dit moment worden er voornamelijk twee types batterijen gebruikt, de loodzuur versie en de lithium-ion. Dit laatste type zou heel goed van zonne-energie gebruik kunnen maken. De lithium-ion batterijen hebben nog meer voordelen, met name op het gebied van de levensduur. Er zijn namelijk bedrijven waar de batterij niet één maar vier levens heeft:

1. Tijdens het eerste leven van de lithium-ion batterij kan hij bijvoorbeeld worden gebruikt in de elektrische heftruck of magazijntruck.

2. Tijdens het tweede leven van de batterij kunnen de componenten worden hergebruikt.

3. In het derde leven van de batterij kan hij dienstdoen als powerbank.

4. Tijdens het vierde leven kunnen de waardevolle metalen of andere belangrijke componenten opnieuw gebruikt worden.

Energieopslag

In een tijd waar duurzaamheid en hergebruik heel belangrijk zijn, is het meermalen hergebruiken van een lithium-ion batterij natuurlijk een stap in de goede richting voor de verduurzaming van de logistiek. Extra batterijcapaciteit kan bovendien ook goed van pas komen. Een combinatie van grotere energiezuinigheid en een groot dakoppervlak vol zonnepanelen leidt namelijk steeds vaker tot een overschot van zonne-energie. Die kan vaak teruggeleverd worden aan het net, maar opslag van de energie uit een zonnepaneel voor gebruik op een later moment, is ook een aantrekkelijke optie.

Powerbank

Om nog even op die lithium-ion batterij terug te komen: waarom is het nog meer verstandig om de lithium-ion batterij als powerbank te gebruiken? Voertuigen worden ook in toenemende mate elektrisch. Als straks een hele truckvloot uit elektrische trucks bestaat is het belangrijk dat er altijd en direct (duurzame) stroom aanwezig is. Vaak moeten de trucks met de lithium-ion batterijen tussentijds ook nog een keer opladen. Met een oude lithium-ion batterij die opgeladen is met zonne-energie heb je een perfecte powerbank waardoor er geen beperking in de stroomvoorziening optreedt en kan ook de piekbelasting worden opgevangen.

Optimaal rendement

De lithium-ion batterij als powerbank gebruiken heeft nog een ander voordeel als je zonnepanelen hebt. Het opwekken van energie en het gebruiken van zonne-energie hoeft niet meer gelijk op te gaan. De zon schijnt overdag en wekt dan energie op. Door ook de powerbanks deze energie aan te leveren en ze op een later tijdstip te gebruiken wordt het rendement van de zonne-installatie nog groter. Als het mogelijk is, is het in zo’n geval verstandig om de grootte van de zonne-installatie te maximaliseren. Bij een juiste balans wordt ook de duurzaamheid en de besparingen geoptimaliseerd. Door bijvoorbeeld overdag energie van de zonne-installatie te gebruiken voor alles dat elektriciteit nodig heeft en ook voor de powerbanks, kan er in de avond en gedurende de nacht door middel van de powerbanks nog steeds van de installatie geprofiteerd worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven