Veelvoorkomende oorzaken magazijnongevallen • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Veelvoorkomende oorzaken magazijnongevallen


Werken in een magazijn is niet zonder risico. Het is dan ook belangrijk dat magazijnmedewerkers scherp blijven en nauwkeurig te werk gaan. Jaarlijks vinden er namelijk vele ongevallen plaats in magazijnen. In principe is de werkgever altijd aansprakelijk bij een bedrijfsongeval, maar er zijn uitzonderingen op deze regel, bijvoorbeeld wanneer de medewerker willens en wetens roekeloos heeft gehandeld.

Aanrijding met heftruck

De meest voorkomende ongevallen in het magazijn zijn aanrijdingen. Voetgangers worden namelijk vaak over het hoofd gezien op de werkvloer, bijvoorbeeld door de lading op de heftruck of onoplettendheid van de chauffeur. Daarnaast speelt een goede infrastructuur in het magazijn een belangrijke rol in het voorkomen van aanrijdingen, zoals de aanleg van speciale paden voor voetgangers. Medewerkers die betrokken raken bij een bedrijfsongeval dat leidt tot een conflict met de werkgever, kunnen zich hier tegen beschermen met een rechtsbijstandverzekering. Deze verzekering geeft recht op juridische hulp bij conflicten. Een conflict kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer de werkgever – al dan niet ten onrechte – stelt dat de werknemer zelf (deels) verantwoordelijk is voor een ongeval. Als dit niet onderling opgelost kan worden is het in sommige gevallen nodig om juridische hulp in te schakelen.

Vallende producten

Een ongeluk zit in een klein hoekje en magazijnen zijn doorgaans erg druk en overvol. Dit kan ertoe leiden dat de producten niet altijd veilig worden opgeborgen. Ook kan het gebeuren dat de stellingen niet stevig genoeg zijn. Hierdoor ontstaat het risico op vallende objecten. Daarnaast lopen werknemers in het magazijn risico op een vallende lading van een heftruck. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de producten niet goed zijn opgestapeld of als deze tijdens het rijden beginnen te schuiven. De werkgever moet zorgen voor duidelijke werkinstructies en beschermingsmiddelen, zoals een helm, werkhandschoenen en veiligheidsschoenen. Hierdoor kan de magazijnmedewerker veilig de werkzaamheden uitvoeren. Ook is het essentieel om regelmatig de machines en werkvoertuigen te controleren en onderhouden.

Valpartij

In een magazijn is vaak veel rondslingerend materiaal te vinden waardoor medewerkers kunnen struikelen of uitglijden. Het magazijn is dan ook een werkplek waar de meeste valpartijen voorkomen, bijvoorbeeld doordat er verpakkingsmateriaal op de grond ligt. Ook als de vloer niet goed onderhouden wordt is het gevaar op struikelen groot. Struikelen klinkt als een klein ongelukje, maar het kan vervelende gevolgen hebben. Als een medewerker verkeerd terecht komt kan dit kneuzingen of zelfs botbreuken tot gevolg hebben. Uitglijden kan vaak voorkomen worden door de juiste veiligheidsschoenen te dragen, waardoor werknemers bijvoorbeeld over een bevuilde of natte vloer kunnen lopen. Deze schoenen bieden veel grip waardoor het niet erg is als de werkvloer nat wordt door bijvoorbeeld regen of sneeuw, die naar binnen wordt gereden en gelopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven