E-commerce neemt een enorme vlucht. Vooral afgelopen jaar zijn grote stappen gezet. Grote spelers als PostNL en Wehkamp.nl breidden hun bezorgservice uit en de eerste pilots met drones gingen van start. Ondertussen schieten webshops nog altijd als digitale paddenstoelen uit de grond en zoeken reeds bestaande (online) retailers voortdurend naar mogelijkheden om de concurrentie een stapje voor te blijven. Wat betekent dit voor 2015? Hieronder de vijf belangrijkste trends op het gebied van webwinkellogistiek, volgens het crossmediale platform Frankwatching.com, op een rij.
1. Lokaal bezorgen
De belangrijkste ontwikkeling is de volwassenwording van same-day-delivery: bezorging op de dag van bestellen. Drijvende kracht achter deze initiatieven zijn lokale koeriersbedrijven. Met hetzelfde tempo waarin e-commerce globaliseert, lokaliseert het ook. Lokaal bezorgen is via lokale koeriers vaak goedkoper dan via nationaal opererende partijen. En met fietskoeriers is het ook nog eens groener. Dit zet door nu steeds meer ‘traditionele’ retailers ontdekken dat hun winkelvoorraad al zo’n 90 procent van de weg naar de consument heeft afgelegd. Zodat alleen de ‘last (half) mile’ overblijft. Dit maakt de weg vrij naar razendsnel, en toch relatief goedkoop, bezorgen in drukbevolkte gebieden, waarbij de winkel fungeert als binnenstedelijk dc.
2. Alternatieve pick-up points
De populariteit van afhaalpunten onder de vlag van bijvoorbeeld PostNL, DPD en UPS neemt toe. Ook Click & Collect – het afhalen in een winkel van de retailer waar je online hebt besteld – zit in de lift. Echter, deze alternatieve afleverlocaties zijn niet altijd open. Gevolg is dat de alternatieve afhaallocaties alternatiever worden. Zo zette PostNL de eerste 9 afhaalkluizen neer op drukbezochte stations en nam DHL haar eerste kluis in bedrijf. In Duitsland start DHL volgend jaar samen met Zalando een test rond nieuwe pakketzakken, voorzien van een near field communication chip, die consumenten bij hun voordeur kunnen hangen om e-commerce bestellingen te ontvangen. In Groot-Brittannië kan de online consument zijn bestelde kleding afhalen bij luxe afhaalpunten van Collect+, waar hij, omgeven door hoogpolig tapijt, de kleding kan passen en desgewenst meteen kan retourneren. DHL onderzoekt momenteel samen met Volvo de mogelijkheid om pakketten in de kofferbak van geparkeerde auto’s te bezorgen.
3. De retailer als logistieke dienstverlener
Een andere trend is dat (online) retailers zelf (een deel van) de last mile verzorgen (in-house logistiek). Bijvoorbeeld om in de regio rondom magazijnen same-day-delivery aan te kunnen bieden. Zo bouwde Amazon naast 38 nieuwe magazijnen 15 sorteercentra die de hubs van vervoerders vervangen. In Groot-Brittannië wordt nu al drie procent van alle pakketjes bezorgd door Amazon zelf. In Nederland zijn alle ogen gericht op Ahold. In de combinatie van Albert Heijn-winkels, Albert Heijn-bezorgdienst en Bol.com schuilt een logistieke propositie die zelfs Amazon het nakijken kan geven.
4. 24/7
In 2015 zal naar verwachting de lijn van meer weekend- en avondbezorging zich doortrekken. Afgelopen jaar begon PostNL met avondbezorging op dinsdag en donderdag en levert het sinds kort, net als DHL Parcel, ook op zondag en maandag.
Een andere verwachting is dat steeds meer bedrijven in de ochtend zullen gaan bezorgen. In Nederland bezorgt Coolblue al voor dag en dauw via Dynalogic. In Groot-Brittannië kunnen consumenten hun Amazon-bestellingen vanaf half 7 ’s ochtends ophalen bij krantenkiosken.
5. Het pakketje 2.0
Het pakketje waarin een bestelling wordt vervoerd is, net als de barcode op het adreslabel, al sinds de jaren ’70 onveranderd. Dit zou slimmer moeten kunnen. Dat het in elk geval mooier kan, bewijst het Amerikaanse Ziba, dat de barcode heeft veranderd in een scanbaar symbool, dat met een ‘laser-lakstempel’ in het papier wordt gebrand. Daarnaast ontwikkelde Ziba een app waarmee de geadresseerde zijn gewenste bezorgdatum en –locatie kan ingeven nadat het pakket is gepost. Hoewel innovatief, heeft dit concept alleen toekomst als ook vervoerders het omarmen.
Een andere ontwikkeling die vraagt om ‘slimme’ labels is versbezorging. Food is een van de snelst groeiende e-commerce sectoren, waarmee het aantal gekoelde pakketjes toeneemt. Zo ook de vraag naar temperatuursensoren of ‘versheidszegels’.
Bron: Frankwatching.com