Tekort bedrijfsruimte gevaar voor stadsdistributie Den Haag • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Tekort bedrijfsruimte gevaar voor stadsdistributie Den Haag

Binckhorst Den Haag. foto: Economic Board The Hague.

In drie jaar tijd is het aanbod aan bedrijfsruimte in Den Haag meer dan gehalveerd. Dit brengt een goede stadsdistributie van goederen in gevaar. Eind 2018 is er nog slecht 54.000 m² beschikbaar. Dat is een leegstand van 2,5% en een niveau waarop de Haagse bedrijfsruimtemarkt niet meer goed kan functioneren. Daarnaast is nog geen 10% van dit aanbod naar moderne maatstaven. Dit blijkt uit het logistieke marktrapport Den Haag van vastgoedadviseur Colliers International.

Net als in Amsterdam is de schaarste deels ontstaan door de herontwikkeling van bedrijventerreinen naar multifunctionele terreinen. Een groot deel van de bedrijfsruimte maakt hier plaats voor woningen. Dit heeft consequenties voor de logistieke activiteiten naar de stad. Voor bezorgers en bouwbedrijven is het essentieel om dicht tegen een stad gehuisvest te zijn. De groeiende bevolking en hoeveelheid toeristen zorgen er daarnaast voor dat er nog meer vraag naar goederen komt vanuit winkels en horeca. Dit betekent behoefte aan juist meer bedrijfsruimte en niet minder.

Geen ringweg

Den Haag mist een ringweg en dit maakt de bezorging een grotere en duurdere opgave dan in andere steden. Kleine logistieke hubs rondom de stadsdelen kunnen voor een goede bevoorrading zorgen. Door de beperkte ruimte vlakbij de snelweg moet de oplossing gevonden worden op bestaande bedrijventerreinen. En daarmee komt er nog meer strijd tussen wonen en bedrijvigheid. Het is essentieel dat de gemeente deze terreinen (deels) in bescherming neemt en strikt omgaat met bestemmingswijzigingen. Door strategische locaties aan te wijzen van waaruit de stadsdelen goed bereikbaar zijn, kan een goede stadsdistributie worden gewaarborgd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven