Supersnelle robot DHL verwerkt 600 dozen per uur • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Supersnelle robot DHL verwerkt 600 dozen per uur

DHL Beringen Robot Picking Cell.

DHL en Robomotive hebben een robot pickingcell in gebruik genomen op de DHL Supply Chain campus in Beringe in Noord-Limburg. Deze supersnelle robot met een geavanceerd vision-systeem kan tot 600 dozen per uur verwerken. Repetitieve taken gaan daarmee sneller en efficiënter en artikelen kunnen snel worden gewisseld. Het is de eerste toepassing van dergelijke robot-visiontechnologie in een warehouse-omgeving.

Het robot pick systeem scant de locatie op het moment van het picken en kan op basis daarvan afzonderlijke dozen identificeren. Inleren en masterdata zijn niet noodzakelijk, waardoor items eenvoudig en snel kunnen worden uitgewisseld. “Zonder herprogrammering kunnen de artikelen in de flow racks en op de pallets in de pickingcell vervangen worden door nieuwe hardlopers”, vertelt Tjalling de Vries, Innovation lead  van DHL Supply Chain. “Daardoor kunnen we nog sneller inspelen op veranderingen in vraag, bijvoorbeeld naar aanleiding van verkooppromoties of consumententrends.”

DHL Supply Chain heeft een brede innovatie agenda die loopt van augmented reality tot AGV’s. Robotica is een belangrijk focusgebied binnen innovatie. “Manueel picken is arbeidsintensief en fysiek inspannend en heeft een kleine kans op fouten”, zegt  Sebastiaan Bolt, Site manager van DHL Supply Chain. “Deze pickingrobot neemt dit repetitieve werk over zodat onze mensen zich kunnen concentreren op meer complexe taken.”

Binpicken

Robomotive heeft al langer vergelijkbare toepassingen draaien, met name in productieomgevingen voor het picken van losse items uit een bak (binpicken). DHL wilde een generieke oplossing in een groter toepassingsgebied in een traditioneel warehouse met flowracks en pallets. De toepassing van DHL heeft inmiddels aangetoond dat de technologie inderdaad in deze warehouse-omgeving en met een goede terugverdientijd is toe te passen.

Uitbreiding mechanisatie

De robotcel is een uitbreiding op een reeds ingezette mechanisatie van het outbound-proces bij DHL Beringe. “Voor hardlopende items hebben we nu een volledige automatisering bereikt”, aldus Bolt. “Vanaf ontvangst van de order worden de dozen automatisch gepicked, gelabeld, gesorteerd en naar loose loaded container getransporteerd. Het illustreert onze focus op innovatieve klantoplossingen.”

Voor Robomotive betekent het project een definitieve stap als bedrijf om robots ook in een warehouse omgeving te introduceren. Robomotive heeft de robotcel turnkey geleverd. De robot bij DHL heeft een reikwijdte van 3 meter en kan tot 120 kg tillen, waardoor met één robot 4 pallets en 25m pickfront op een flowrack worden bereikt. “De robots verdienen zich bij inzet in gewone dagdienst binnen circa 3 jaar terug. Als bedrijven 24/7 draaien, verdienen de robots zich uiteraard nog sneller terug”, aldus Michael Vermeer, CEO en oprichter van Robomotive. Door de volledig in-house ontwikkelde adaptieve combinatie van robot, vision en grijper kan de robot de oog-handcoördinatie van de mens nabootsen, waardoor producten niet meer netjes op hun plek hoeven te liggen.

“We staan nog maar aan het begin van een vergaande robotisering in onze warehouses waarmee we onze operaties naar het volgende niveau van efficiëntie en medewerkerstevredenheid zullen gaan brengen. Met deze focus op innovatie zullen we nog beter onze klanten kunnen bedienen”, laat Mark Kruysen, Director Operations Excellence DHL Supply Chain weten.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven