Ga naar hoofdinhoud

Picnic: nieuw XXL-magazijn in Zwolle met eigen sorteermachines


Online supermarkt Picnic vestigt een geautomatiseerd fulfilmentcenter in Zwolle. Het Zwolse centrum krijgt een vloeroppervlak van 45.000 vierkante meter en bevat onder meer geautomatiseerde sorteer-, inpak- en distributiemachines die door Picnic zelf zijn ontwikkeld.

Het distributiecentrum op Hessenpoort gebruikt de modernste technologie om aan ruim 200.000 gezinnen per week de boodschappen te kunnen leveren. Verdeeld over drie temperatuurzones is er ruimte voor meer dan 400.000 kratten om producten in op te slaan.

Robotkarretjes

“In het distributiecentrum zullen robotkarretjes rondrijden die de spullen naar medewerkers brengen”, aldus medeoprichter van Picnic Frederik Nieuwenhuys, verantwoordelijk voor de distributiecentra en fulfilmentcenters. “Medewerkers hoeven dan de tros bananen alleen nog maar van het voorraadkratje in het klantkratje te leggen.” Ook in de diepvriescel gaan robots rondrijden, een primeur voor Europa. 

Picnic startte in september 2015 in Amersfoort en heeft inmiddels 650.000 klanten in ruim 125 Nederlandse plaatsen die hun boodschappen gratis thuisbezorgd krijgen met een van de ruim 1000 elektrische bezorgwagentjes. De omzet verdubbelde in 2020 naar 500 miljoen euro, in 2021 moet dat 1 miljard zijn. In 2018 begon Picnic in Duitsland en onlangs maakte het bedrijf bekend van start te zijn gegaan in de Franse regio Valenciennes.

Minder voedselverspilling en verpakkingsmateriaal

Er is door een team van robotics-specialisten bij Picnic jarenlang gewerkt aan de technologie, die ook gebruikmaakt van eigen software gebaseerd op kunstmatige intelligentie. Het hypermoderne centrum zal voedselverspilling vrijwel geheel terugdringen en het gebruik van verpakkingsmateriaal sterk verminderen. Met dit initiatief zet Picnic een ongekend grote stap in de verduurzaming van de voedselketen en de vergroening van steden.

Hoewel het fc geautomatiseerd is en heel efficiënt werkt, heeft het straks nog steeds veel arbeidskrachten nodig, naar schatting 1000 man. Om deze banen in te vullen gaat Picnic samenwerken met de gemeente Zwolle.

Wethouder René de Heer: “Wij zijn blij dat na Wehkamp en DHL nu opnieuw een speler van belang hier een vestiging gaat bouwen. Picnic onderstreept met zijn keuze het grote belang van Hessenpoort als grootschalig en strategisch bedrijventerrein voor de regio Zwolle. De goede bereikbaarheid van Hessenpoort is daarbij zeker een belangrijke factor geweest. Met de komst van duizend nieuwe arbeidsplaatsen bevestigt Zwolle zijn positie als tweede banenmotor van Nederland. Ons streven blijft om ieders talent in stad en regio te kunnen benutten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven