Miljoen werknemers fysiek overbelast • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Miljoen werknemers fysiek overbelast

Fysieke overbelasting leidt tot chronische klachten

Ruim een miljoen werknemers vindt maatregelen tegen fysieke belasting noodzakelijk. Dit laten cijfers uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA 2014) van TNO en CBS zien.

Bijna drie miljoen werknemers in Nederland voeren fysiek belastend werk uit. Dat betekent regelmatig kracht zetten, vaak herhalende bewegingen maken of in ongunstige houdingen werken. Ruim 30% van hen heeft behoefte aan maatregelen om fysieke belasting te voorkomen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid organiseert 5 november een bijeenkomst met 120 werkgevers in het Bouw & Infra Park Harderwijk over innovaties in de aanpak van fysieke belasting.

Verzuim en kosten
Zonder maatregelen tegen fysiek te belastend werk is de kans op lichamelijke klachten groot. Van alle aan het werk gerelateerde verzuimdagen is 38% te wijten aan klachten aan het bewegingsapparaat; 30% was te wijten aan fysiek belastend werk (NEA, 2013). Op jaarbasis betekent dit 800 miljoen euro aan kosten door loondoorbetaling van extra verzuimdagen door beroepsziekten door fysieke belasting (NEA 2013). Volgens 45% van de werkgevers vormt fysieke belasting een belangrijk arbeidsrisico in hun bedrijf, en daarmee is dit risico aanwezig in ruim 165.000 bedrijven in Nederland (Werkgevers Enquête Arbeid 2014). In 2014 is het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, in samenwerking met TNO en Buro voor Fysieke Arbeid, gestart met het Netwerk Duurzaam Fysiek Werk. Dit netwerk met verschillende bedrijven deelt kennis over de aanpak van fysiek zwaar werk.

Nissan
Eén van de deelnemers aan het netwerk is Nissan Motor Parts Europe. Nissan is met het programma Smart Ergonomics continu op zoek naar verbeteringen om onder andere het ziekteverzuim en het verloop onder werknemers zo laag mogelijk te houden. Met Smart Ergonomics trainen de interne coaches werknemers om op een zo slim mogelijke manier hun lichaam te gebruiken. Door eenvoudige oplossingen te gebruiken leren werknemers hoe ze onderdelen moeten verplaatsen zonder bijvoorbeeld rugklachten te krijgen. Met succes, het ziekteverzuim ligt bij Nissan al jaren heel laag en in 2010 werd het bedrijf benoemd tot het veiligste magazijn van Nederland.

Eén reactie op “Miljoen werknemers fysiek overbelast

  • Hi Toggl teamIt is so nice to see the Chinese trnislataon, it would make it easeir to recommend it to others.The translation has a mistake, the [语言:] should translate into “中文” or 简体中文 , because 语言 means language but not Chinese.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven