Ga naar hoofdinhoud

Linde Safety Pilot maakt heftrucks veiliger


Heftruckbestuurders die in een kritieke omgeving werken, of een bedieningsfout maken, krijgen met de Linde Safety Pilot een visuele en auditieve waarschuwing. De stuureenheid van de vorkheftruck komt actief tussenbeide om de truckfuncties bij te sturen.

Menselijke fouten blijken de belangrijkste oorzaak van ongevallen op het werk. Gebrekkige kennis of verstrooidheid bij de heftruckbestuurder kunnen fouten veroorzaken en ervoor zorgen dat de truck kantelt en ernstige verwondingen veroorzaakt of schade toebrengt aan het laad- of werkmateriaal. Daar komt dan ook nog eens een ernstige verstoring van het logistieke proces bovenop. De Linde Safety Pilot helpt om deze problemen te voorkomen. Het Linde Safety Pilot-systeem wordt binnenkort door Linde en de Nederlandse importeur MotracLinde gelanceerd op het evenement ‘World of Material Handling’ in de expositiehal in Mainz. Logistiek Totaal is daar bij.

Bekijk de video

Display

De Linde Safety Pilot biedt een goede ondersteuning, omdat chauffeurs voortaan gewoon naar de display moeten kijken – die op ooghoogte is gemonteerd – om de meest kritische waarden af te lezen. De bestuurder krijgt niet alleen het lastzwaartepunt te zien, ook het gewicht van de lading op de vorken, de huidige hefhoogte, de neighoek van de vorken en de maximale hefhoogte van de lading worden weergegeven. Om de bestuurder te helpen om al deze waarden snel te identificeren, kreeg de display een strak design waarbij de informatie als afbeelding wordt weergegeven en het aantal cijfers tot een minimum wordt beperkt. Deze veiligheidsvoorziening zal eerst beschikbaar zijn op de elektrische vorkheftrucks uit de reeks Linde E20 tot E50 met een laadcapaciteit van 2,0 – 5,0 ton. In de loop van dit jaar zal het systeem ook verkrijgbaar zijn op de elektrische vorkheftrucks uit de reeks Linde E16 tot E20 met een laadcapaciteit van 1,6 – 2,0 ton.

Werkgeversaansprakelijkheid

Volgens de regels inzake ongevallenpreventie die zijn opgesteld door de verzekeringsmaatschappijen voor werkgeversaansprakelijkheid, moeten industriële trucks worden bestuurd op een manier die de stabiliteit garandeert. Het is met andere woorden de heftruckchauffeur die er uiteindelijk moet voor zorgen dat de lading op de vorkarmen niet zwaarder weegt dan de toegelaten hefcapaciteit. Hij moet daarnaast ook rekening houden met het zwaartepunt en erop letten dat de maximale hefhoogte niet wordt overschreden. Bestuurders van vorkheftrucks moeten voortdurend met voornoemde factoren rekening houden zonder hun exacte waarden te kennen. Zonder een gedetailleerde kennis van de informatie, die door elke fabrikant wordt verschaft via het capaciteitsdiagram, kunnen heftruckchauffeurs zichzelf en anderen ernstig in gevaar brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven