Chemiefabrikant Kolb heeft de interne logistiek op de vestiging in Moerdijk volledig uitbesteed. Een logistieke dienstverlener bestuurt nu de terminal trekkers waarmee de tankcontainers van en naar de laad- en losterminals worden gereden. Bij het uitbestedingsproces speelde adviesbureau Groenewout een vooraanstaande rol.
Kolb maakt in Moerdijk halffabrikaten die grotendeels in tankcontainers aan fabrikanten van was- en reinigingsmiddelen worden geleverd. In twee jaar tijd is het volume dat de poort verlaat, verdubbeld tot 130.000 ton per jaar.
Om die groei op te vangen moest de chemiefabrikant maatregelen nemen. De eerste maatregel is meer uren maken; het aantal ploegen in de fabriek is uitgebreid van vier naar vijf. De tweede maatregel betreft uitbesteding van de interne logistiek. “Tot nu toe bestuurden onze operators zelf de terminal trekkers waarmee de tankcontainers van en naar de laad- en losterminals werden gemanoeuvreerd. Dat laten we echter liever over aan specialisten die de hele dag niets anders doen”, vertelt site controller Niels Wessel.
Nieuwe werkwijze
Voor de aansturing van de interne logistiek moest Kolb noodgedwongen gebruik maken van de diensten van Groenewout. De fabrikant was op zoek naar een supervisor die het proces in goede banen kon leiden. Een uitgebreide sollicitatieprocedure leidde tot een goede kandidaat, die een week voor de invoering van het nieuwe productieschema echter afhaakte. Wessel aarzelde geen moment: “Dinsdag heb ik met Groenewout gebeld, donderdag zat ik met hen aan tafel en vrijdag werd ik voorgesteld aan hun kandidaat die de maandag erop is begonnen.”
De noodgreep is achteraf goed uitgepakt, vevolgt Wessel. “De supervisor moest zich concentreren op een speelveld met verschillende partijen die elk hun eigen belang hebben, zoals productie, planning, lab en natuurlijk de interne logistiek. Daarom zochten we iemand die stevig in zijn schoenen stond.”
De consultant van Groenewout stelde strakke procedures op die nog altijd worden gebruikt. “Twintig jaar lang was iedereen gewend om op dezelfde manier te werken. Nu moest dat opeens veranderen. Er moesten nieuwe afspraken worden gemaakt, bijvoorbeeld over wie er verantwoordelijk is voor de laatste controle voor het wegrijden van de tankcontainer”, licht Wessel toe. Een extra uitdaging vormde de vele nieuwe mensen die dankzij de uitbreiding naar vijf ploegen in dienst is genomen.
Reductie transportkosten
Dankzij Groenewout wist Kolb ook de kosten van het inkomend transport sterk te reduceren. Dat heeft vooral te maken met de grondstof vetalcohol, goed voor 60% van het volume van de grondstoffen die met tankcontainers arriveren in Moerdijk. Deze stroom werd op dezelfde manier behandeld als alle inkomende stromen. De tankcontainers werden vanuit Rotterdam naar de vestiging van de logistieke dienstverlener in Moerdijk getransporteerd vanwaar ze op afroep aan de fabriek werden geleverd. ’s Winters leidde dat echter tot problemen. Vanwege de lage temperaturen veranderde het vetalcohol van vloeibaar in vast, met als gevolg dat alle tankcontainers eerst moesten worden opgestoomd. Nu worden de tankcontainers met vetalcohol rechtstreeks vanuit Rotterdam just-in-time aangevoerd. De grondstof is daardoor altijd vloeibaar op het moment van aankomst, hetgeen onnodige tijd en kosten bespaard.
Naast het interim-project heeft Groenewout, een brown paper sessie begeleid. De huidige processen zijn in kaart gebracht, knelpunten gesignaleerd en verbetermogelijkheden geïdentificeerd. Wessel verwacht dat dit in de toekomst tot verdere verbeteringen leidt.