Ga naar hoofdinhoud

Jungheinrich ziet winst forst dalen en orders toenemen


De winst van Jungheinrich daalde in de eerste helft van 2022 fors. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne en wereldwijde supply chain problemen spelen het bedrijf parten. De orderportefeuille is wel fors gestegen.

In de eerste helft van 2022 behaalde Jungheinrich, dat eerder dit jaar nog een robotbedrijf overnam, een winst die 14,5 procent lager was dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar.

Winstdaling

De winst van Jungheinrich, dat recent zijn 100.000 lithium-ion truck leverde aan Amazon, na belastingen van Jungheinrich daalde in de eerste helft van 2022 met 14,5 procent tot 103,4 miljoen euro in vergelijking met dezelfde periode van het voorgaande jaar. In het tweede kwartaal van 2022 daalde de winst zelfs met 24 procent tot 53,9 miljoen euro in vergelijking met hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar. Zo blijkt uit de halfjaarcijfers.

De EBIT daalde met zeven miljoen euro of vier procent tot 162 miljoen euro (vorig jaar: 169 miljoen euro). De EBIT-marge lag met 7,4 procent ruim onder het cijfer over dezelfde periode van het voorgaande jaar (8,5 procent).

Mondiale problemen nekken Jungheinrich

“De oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de ingrijpende verstoringen in de wereldwijde toeleveringsketens met enorme stijgingen van de materiaalkosten hebben voor een hoge mate van onzekerheid in de markt gezorgd, maar Jungheinrich is er nog steeds in geslaagd om zijn orderintake te vergroten en een goede omzetgroei te realiseren in deze ongunstige omgeving,” zei Dr. Lars Brzoska, CEO van Jungheinrich AG.

Meld je nu aan voor onze gratis nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van al het nieuws over interne logistiek

Aanmelden

Toename orders

De orderportefeuille van Jungheinrich is in de eerste helft van het jaar met 40 procent toegenomen De orderportefeuille van nieuwe productie bereikte aan het einde van de eerste helft van 2022 een waarde van 1,814 miljard euro en was daarmee 522 miljoen euro of 40 procent hoger dan het jaar ervoor (1.292 miljard euro). Ten opzichte van de voorraadwaarde van 1.519 miljard euro eind 2021 was er een stijging van 295 miljoen euro of 19 procent.

Prognose 2022

Voor 2022 als geheel gaat Jungheinrich ervan uit dat de EBIT en EBT elk onder de cijfers van het voorgaande jaar zullen uitkomen (2021: respectievelijk 360 miljoen euro en 349 miljoen euro). Het bedrijf verwacht ook aanzienlijk lagere rendementen voor EBIT en EBT in vergelijking met het voorgaande jaar (2021: respectievelijk 8,5 procent en 8,2 procent).

De groep voorspelt momenteel dat de orderintake voor 2022 iets lager zal zijn dan in het voorgaande jaar (2021: EUR 4,9 miljard). Jungheinrich verwacht dat de geconsolideerde omzet in 2022 iets hoger zal zijn dan in het voorgaande jaar (2021: 4,2 miljard euro) gezien aanhoudende knelpunten in de toeleveringsketens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven