Voor hij het goed en wel in de gaten had hoorde hij bij de drie finalisten. “Ja, en als je eenmaal op het podium staat , dan wil je natuurlijk ook gewoon winnen.’’ In april werd Group Operations manager Joris Keizers (45) ‘Logistiek Manager van het Jaar’ met een geprezen techniek, genaamd Process Mining. Juryvoorzitter René de Koster over de techniek: “Wij denken dat dit een fantastische tool is die je in heel veel organisaties kan gebruiken.”
“Je zoekt op een slimme manier naar het goud.” Met het goud doelt Keizers op een (logistiek) proces dat na analyse inzicht geeft waar verbeteringen zijn door te voeren. Hoe pas je het werken met deze Big Data-tool toe en welke praktische handvatten zijn er te geven voor de warehouse manager?
Gefeliciteerd met de titel. Hoe heb je de verkiezingsavond beleefd?
Keizers: “Ja, ik heb ervan genoten. De titel is een hele mooie erkenning voor het werk dat je doet. In het bedrijf was iedereen ook erg blij. Toen ik mijn kantoor binnenkwam was alles versierd. Dan besef je wel dat het best bijzonder is wat we hier met z’n allen hebben laten zien.”
Dacht je vanaf begin af aan al kans te maken op de titel?
“Nou, Ik zag wel van het begin dat alle finalisten een heel verschillend profiel hadden, met ieder sterke punten. Wij zijn geen bedrijf met een groot magazijn waar continu vrachtwagens aan en af rijden. We hebben een piepklein magazijn van 30 vierkante meter. Aan het eind van de dag komt er een koerier langs om alles in één keer op te halen. Hier in Eerbeek maken we namelijk hele kleine precisieproducten van nikkel, zoals het vizier van een jachtgeweer, verstuivers voor in medicijnen of codeerschijven voor robotarmen. Pas aan het eind zien wat het resultaat is van het productieproces. Voor ons is het daarom van belang om zo kort mogelijke doorlooptijden te hebben. Om dit te bereiken ben ik me gaan verdiepen in de toepassingen van Big Data & Data Science in de supply chain.”
Ben je van mening dat er in de interne logistiek nog te weinig gewerkt wordt met Big Data?
Ja, zeker. Als je ziet wat er tegenwoordig automatisch aan data verzameld wordt in geautomatiseerde magazijnen, gebeurt daar volgens mij nog te weinig mee. Bij elke gescande barcode, wordt er een timestamp weggeschreven met veel bruikbare informatie: wie doet wat & wanneer? Bij Big Data denk je misschien alleen aan grote techbedrijven als Amazon, Google en Facebook die meer data verzamelen dan ze kunnen verwerken. De kunst is dan om slimme methodes toe te passen om er toch dingen uit te halen waar je wat mee kunt. Veel managers komen aan met een ISO-boek als je vraagt naar hoe hun processen lopen. Maar dat is slechts hoe het ooit een keer bedacht is en geeft geen garantie dat het er op de werkvloer zo gebeurt. Het vertroebelt je zicht op de prestatie van de hele keten als je niet verder kijkt.

• Softwaretool procesoptimalisatie via Big Data
• Data afkomstig uit ERP-systeem
• Timestamps belangrijk voor analyse
• Knelpunten zichtbaar via animaties
Process Mining is zo’n slimme methode?
Ja, het is een techniek waarmee je handig gebruikmaakt van beschikbare data. Het maakt de prestatie van je proces transparant. Zo kan ik alle handelingen binnen ons bedrijf, opgeslagen door ons ERP-systeem, karakteriseren met drie verschillende parameters. Als eerste het nummer van de productie-order, ten tweede het werkstation waar het is uitgevoerd en ten derde wanneer precies. Bij de ene order heb ik veel meer werkstations dan de andere. Door er slimme algoritmes op los te laten zijn er leerzame patronen te ontdekken. Ik kan zien welke werkstations er altijd of nooit na elkaar komen. Het geeft realtime inzicht waar de problemen zitten in je bedrijfsprocessen. De techniek kan je laten zien hoe je proces écht werkt en of het afwijkt van hoe het ooit ontworpen is.
Is het voor veel logistieke bedrijven nog te ingewikkeld om toe te passen?
Misschien wordt de noodzaak ook nog niet echt gevoeld om er wat mee te doen. Toch leent juist de intralogistieke wereld zich heel goed om met Big Data aan de slag te gaan. Daar werken mensen die denken in processen. Aan de andere kant is het niet altijd eenvoudig: je kan er soms tientallen verschillende dingen uithalen. Ik denk dat er in de interne logistiek vooral aan snellere machines en robotisering gedacht wordt in plaats van de processen in z’n geheel.
Hoe zet je die berg data vervolgens om in praktische handvatten?
De gegevens uit ons ERP-systeem zet ik door naar de mining-software van ‘Disco’. Met behulp van de algoritmes uit dit programma worden orders geanalyseerd. Ik kan een simulatie laten lopen van een bepaalde periode en via een animatie inzien hoe de orders door de fabriek lopen. Daar waar ik vertraging zie, kan ik filteren om welke orders dit gaat. In zo’n animatie zag ik dat bij ons bijna alle orders langs onze meetkamer gaan. Toen ik dat aan mijn team liet zien werd het allemaal een stuk inzichtelijker. Het spreekt veel meer tot de verbeelding dan een grafiekje. Het communiceert veel makkelijker, waardoor je bij werknemers ook een breder oplossingsgebied aanspreekt.
Waar zitten de verbeterpunten?
Je kunt na zo’n analyse veel gerichter kijken waar je kunt verbeteren. Dat zit ‘em vaak niet in de snelheid van machines, maar juist in verplaatsingen, administratieve voorbereiding, wachttijd etc. Dus kun je wel veel tijd gaan steken in het sneller maken van machines, maar dan ben ik misschien maar 20 procent van het hele proces aan het optimaliseren. Dan kan ik beter naar die 80 procent kijken, waarbij ik probeer de wachttijd te verkorten.
Waar zit de grootste uitdaging voor warehouse managers die met Process Mining aan de slag willen gaan?
Mensen met een analytische achtergrond kunnen dit vrij snel onder de knie krijgen. Je kunt prima een orderpick-proces door de software heen halen om te zien waar de bottlenecks zitten. Een belangrijke voorwaarde is wel dat je zoveel mogelijk eenheid hebt in de soort data die je importeert. In de toekomst verwacht ik wel dat zulke plugins voor analyse te integreren zijn in WMS- en ERP systemen. Mijn boodschap aan logistiek managers is juist ook om zelf op zoek te gaan naar nieuwe technieken om toe te passen. Process Mining is slechts 1 van de tools die je kunt inzetten.