Ga naar hoofdinhoud

Hörmann kiest kortste weg


RFID-technologie kan logistieke processen vereenvoudigen en versnellen. Bijvoorbeeld bij binnenkomende of uitgaande goederen, waar complete palletladingen met behulp van een RFID-poort snel kunnen worden geïdentificeerd.
Hörmann, producent van dockequipment, ontwikkelde in nauwe samenwerking met een softwareleverancier zo’n slimme RFID-poort. Het systeem luistert naar de naam HRF; Hörmann Radio Frequency.

Betrouwbaar uitlezen

Doordat RFID-tags meestal onder een pallet zijn geplaatst, zijn ze volgens Hörmann vaak niet, of niet goed te lezen met behulp van antennes die aan de bovenkant of zijdelings zijn gemonteerd. De signaalafstand zou te lang zijn, of de transmissie kan worden verstoord door de lading op de pallet. Bij HRF worden de antennes onder de dockleveller gemonteerd. Hierdoor zijn ze simpelweg dichter bij de te lezen tags en neemt de betrouwbaarheid van het systeem toe. Bovendien zijn er geen obstakels op, naast of boven de rijbaan.
Essentieel bij deze toepassing is natuurlijk dat het staal van de leveller het signaal niet kan of mag verstoren of afschermen. Tijdens het meerjarige ontwikkelingsproces besteedde Hörmann hier dan ook extra aandacht aan. De producent ontwikkelde uiteindelijk een manier om de levellers te voorzien van antennes zonder dat dit de betrouwbaarheid van het uitlezen of de stabiliteit en duurzaamheid van de leveller negatief beïnvloedt. Voor de oplossing is inmiddels octrooi aangevraagd.

Een of twee antennes

Afhankelijk van de inzet wordt er gekozen voor een of twee antennes; één antenne bij alleen laden en twee bij zowel laden als lossen. Dankzij de antennes wordt de gehele leveller als het ware een RF-reader. Scannen is niet meer nodig. Tijdens het laad- en losproces wordt realtime informatie uitgewisseld met het bovenliggende warehouse management systeem en is een waterdichte tracking and tracing mogelijk. De communicatie tussen leveller en de antennesoftware verloopt hierbij niet draadloos (via het RF-systeem), maar via een antennekabel.
Dankzij HRF neemt de efficiency van het laden en lossen verder toe, de foutkans af en is een besparing op (retour)kosten mogelijk. Bovendien blijven de investeringskosten beperkt, omdat niet alle intern transportmaterieel met RF-apparatuur hoeft te worden uitgerust. Een nadeel is dat het systeem, vanwege de kostprijs voor RF-tags, in de praktijk (vooralsnog) uitsluitend kan worden ingezet bij gesloten ketens.
HRF is leverbaar voor zowel de docklevellers met scharnierende lip (type HLS) als die met telescopische lip (type HTL).

Paspoort

Hörmann (2)Naam: HRF
Geboorteplaats: Steinhagen (D)
Geboortedatum: mei 2011
Functie: laadbrug/RF-poort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven