Dranken Pallet Beheer Holland (DPB), de gemeenschappelijke palletpool van de Nederlandse drankenproducenten en brouwerijen, verving houten pallets door kunststof pallets van Cabka-IPS. Een terugblik toont aan dat de overstap de moeite waard is geweest. Dankzij de kunststof pallet werden de logistieke kosten en de huurkosten duidelijk lager.
Reeds in 2012 besloot DPB Holland (Dranken Pallet Beheer) om zijn houten pallets allemaal te vervangen door kunststof pallets van het merk Cabka-IPS. Met de nieuwe pallet wilde men alle pooldeelnemers de beste kwaliteit aan de laagste prijs bieden en de arbeidsbescherming versterken. Hoe werden die doelstellingen bereikt en wat dreef DBP ertoe om over te schakelen van hout op kunststof?
De vereisten
Vóór de overstap waren er zo’n 800.000 houten pallets in omloop in de palletpool van DPB. Dit ging gepaard met hoge herstelkosten, vuil door splinters en spaanders, een hoger gewicht bij nat weer en hoge afvalverwerkingskosten voor sterk beschadigde of vervuilde pallets. De nieuwe heavy duty pallet van kunststof moest daarom uiterst belastbaar zijn, maar ook duurzaam, veel lichter, minder herstelgevoelig en op het einde van de levensduur ecologisch verantwoord.
De oplossing: de BPP i9
Met de BPP i9 ontwikkelde Cabka-IPS een op maat gemaakte pallet, die voldeed aan alle eisen van DPB. Als opvolger van de houten pallet was het voor DPB belangrijk dat de BPP i9 probleemloos in de bestaande opslag- en transportsystemen werd geïntegreerd, die voor de handling van houten pallets geconfigureerd werden. Inrijopeningen, dekhoogte en klossen van de BPP i9 hebben daarom dezelfde afmetingen: 1200 x 1000 x 169 mm.
In tegenstelling tot zijn houten voorganger is de BPP i9 een echt lichtgewicht. De pallet weegt slechts 25 kg en is dus 15 kg lichter dan de houten pallet. Dit had (en heeft) veel voordelen. Enerzijds is het voor de productiemedewerkers makkelijker om de pallet te hanteren tijdens hun dagdagelijkse bezigheden. Anderzijds leidt het laag gewicht van de pallet tot een duidelijk lagere uitstoot van CO2 in de logistieke centra, de opslagloodsen en tijdens het transport. Om een lading veiliger vast te zetten werden daartoe volgende verbeteringen aangebracht: antislip-stroken zorgen ervoor dat de goederen veilig vervoerd kunnen worden; rubberstroken aan de onderkant van de klossen van de pallet zorgen ervoor dat pallets in de blokstapeling niet gaan schuiven; antislip-noppen op de onderkant van het dek verhinderen dat de pallet afglijdt van de vorken van de vorkheftruck.

Het grootste voordeel van de BPP i9 voor de pooldeelnemers is de stabiele constructie van de pallet. Als men de breukpercentages vergelijkt, dan is de BPP i9 duidelijk belastbaarder en duurzamer dan haar voorganger van hout. De houten pallet had een breukpercentage van 25% per jaar, terwijl dat bij de BPP i9 slechts 6% is. De pallets in de DPB-pool doen gemiddeld zo’n 9 trips per jaar. Dit betekent een breukpercentage van minder van 1% per trip en bijgevolg een aanzienlijke daling van de herstelkosten. Minder schade aan de pallets leidt bovendien tot minder schade aan de goederen op die pallets. Door het gebruik van de BPP i9 is er vooral minder breuk bij transportgevoelige goederen zoals glazen flessen of blikken tijdens de productie en de diverse processtappen.
Dankzij kostenbesparingen op heel wat vlakken werd een belangrijk doel bereikt: de maandelijkse huurkosten, die alle pooldeelnemers voor het gebruik van de kunststof pallets betalen, konden duidelijk verlaagd worden. Vandaag zijn in totaal 530.000 pallets in gebruik in de palletpool van DPB.
Naast de economische duurzaamheid is ook de ecologische duurzaamheid één van de belangrijke pijlers in de samenwerking tussen Cabka-IPS en DPB. Daarom wordt de BPP i9 al van in het begin van de samenwerking uit gerecycleerd materiaal vervaardigd en op het einde van de levensduur wordt de pallet gerecycleerd en gebruikt als grondstof voor nieuwe BPP i9-pallets. Cabka-IPS en BPP ondersteunen op die manier het “cradle-to-cradle”-principe: in plaats van te eindigen in de afvalverbrandingsoven worden uitgesorteerde pallets tot grondstof verwerkt voor nieuwe pallets en zo in een gesloten systeem steeds weer opnieuw gebruikt.