Het houten distributiecentrum: esthetischer, duurzamer en goedkoper? • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Het houten distributiecentrum: esthetischer, duurzamer en goedkoper?


Distributiecentra zijn vaak grote, grijze blokkendozen van beton, maar daar komt in de toekomst mogelijk verandering in. Steeds meer logistieke bedrijven stappen namelijk over op houtbouw, vertelt Erik Schampers in de vierde aflevering van de WT Podcast, de podcast van Warehouse Totaal over interne logistiek. 

Schampers is innovatiestrateeg bij Woody Building Concepts, een bedrijf dat gespecialiseerd is in houtbouw voor winkels, scholen én distributiecentra.

“Er is een sterk groeiende interesse in houtbouw”, zegt Schampers. Daar zijn een aantal verklaringen voor aan te wijzen: steeds meer bedrijven willen duurzamer en circulairder bouwen, een houten dc is esthetisch meer verantwoord dan een grijze doos en ook ‘beginnen de getallen te spreken’, aldus Schampers.

Ja, een houten dc vergt een investering, maar op basis van de total cost of ownership (TCO) is houtbouw aantrekkelijker dan staal- en betonsystemen.

Een dc als LEGO

Schampers: “Wij benaderen het houten dc als een modulair, gelegoliseerd systeem. Wij bouwen met elementen die je niet alleen kan bouwen, maar ook weer kan losmaken. En kun je elementen losmaken, dan krijgen ze waarde. De gedachte is dus eigenlijk dat wij met slimme, doordachte bouwelementen, met LEGO-blokjes eigenlijk, een dc maken.”

Verwacht je dat steeds meer bedrijven voor houtbouw gaan kiezen?

“Dat denken we heel sterk. Er komt druk te staan op andere bouwsystemen, want de bouwkosten voor minder CO2-gezonde gebouwen gaan stijgen. Ik kan eerlijk gezegd geen argument meer bedenken om met een ander bouwsysteem dan hout te bouwen, behalve dan bij bedrijven in de chemische logistiek die in verband met brandveiligheid nog altijd het beste voor beton kunnen kiezen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven