Ga naar hoofdinhoud

Deze autonome magazijnrobotjes halen een zak geld op


Exotec Solutions gaat met een binnengehaalde investering van 15 miljoen Euro zijn warehouse-robots genaamd ‘skypods’ op grote schaal produceren. Deze robots kunnen autonoom door magazijnstellingen navigeren, zowel horizontaal als verticaal. Voor eind 2019 moeten er duizend verkochte skypods van de band rollen.

De Franse startup Exotec Solutions, opgericht in 2015, is een ontwikkelaar en fabrikant van magazijnrobots, ontworpen voor de e-commerce-markt. Met de skypod-robot oogstte het bedrijf succes bij de Franse webshop Cdiscount. Door hier een compleet orderverzamelsysteem te integreren was de e-tailer in staat 400 artikelen per uur te verzamelen, een verdubbeling van wat mogelijk wordt geacht bij klassieke automatisering. Volgens Exotec bewegen de skypods dan ook vier keer zo snel door stellingkasten dan traditionele robots en hoeven medewerkers 15 kilometer minder te lopen. De warehouse-robotjes kunnen maximaal 30 kilogram aan gewicht dragen en verplaatsen zich met een snelheid van 10 kilometer per uur door het magazijn, tot een maximale hoogte van 10 meter. In de recente investeringsronde is Iris Capital nieuw aan boord. 360 Capital Partners & Breega investeerden al eerder. Met het groeigeld wil het bedrijf duizend magazijnrobots gaan produceren, nog voor eind 2019.

Van order naar inpakstation
Door middel van lasertechnologie bewegen de robotjes zowel horizontaal als verticaal door de stellages. Als er een order doorkomt vinden de skypods zelfstandig hun weg naar de betreffende stellage. Via speciale geleiders klimmen ze hun weg omhoog navigeren ze -in drie dimensies- naar de krat die gepakt moet worden. Eenmaal de juiste order verzameld, kan de robot volledig autonoom naar een inpakstation rijden. Bij deze aflevering naar een inpaktafel rijdt de skypod een verhoging op, zodat de medewerker zonder te bukken de order kan pakken uit de krat. Vervolgens brengt het robotje de krat weer terug naar de juiste opslaglocatie in het systeem. Exotec verkoopt niet alleen de magazijnrobots maar ook de kratten, stellingen en inpakstations waarmee ze samenwerken.

 

Het systeem is modulair uitbreidbaar, waardoor de capaciteit zonder downtime kan worden vergroot. Aanpassingen zijn door te voeren zonder het systeem stil te leggen, ook als het gaat om het toevoegen of uit de roulatie halen van skypods, bijvoorbeeld voor onderhoud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven