Ga naar hoofdinhoud

EVO: ‘Vrouwen nodig in de logistiek’


Ondernemers in de logistiek schreeuwen om vrouwelijke collega’s. Dat concludeert ondernemersvereniging EVO na een onderzoek onder bedrijven met een magazijn. In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, zijn vrouwen volgens ondernemers goede chauffeurs en neemt de veiligheid in magazijnen toe met vrouwen achter het stuur van een heftruck. Als reactie op het onderzoek start EVO met een heftruckopleiding speciaal voor vrouwen.

Nederland telt ruim 100.000 bedrijven met een magazijn. Van de groothandelaar in verf tot het Europese distributiecentrum van een lampenfabrikant. Alleen door het continue op peil houden van hun vaardigheden werken heftruckchauffeurs, orderpickers en logistiek managers veilig samen. Momenteel is slechts een op de veertig heftruckchauffeurs vrouw.

Minder ongevallen

Uit de rondgang onder aangesloten bedrijven blijkt dat er bij bedrijven waar relatief veel vrouwen in het magazijn werken significant minder ongevallen gebeuren. Volgens EVO komt dit omdat vrouwen zich bewuster zijn van hun omgeving – zo houden vrouwen zich beter aan veiligheidsvoorschriften zoals aangewezen rijbanen voor heftrucks en het dragen van veiligheidskleding. De eerste ‘Women Only’ heftruckcursus krijgt ook vrouwelijke instructeurs.

Hoewel het aantal bedrijfsongevallen in magazijnen daalt, werkt EVO met andere partijen samen om het aantal ongevallen structureel verder terug te dringen. Jaarlijks vinden er nog steeds 1500 bedrijfsongevallen plaats met heftrucks – het aanrijden van een voetganger komt het meest voor. Volgens EVO is een gebrek aan risicobewustzijn de belangrijke oorzaak van deze ongevallen.

Foto: Flickr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven