Ga naar hoofdinhoud

Dynamische markt distributiecentra


De markt voor distributiecentra vertoonde zowel in 2011 als in de eerste maanden van 2012 nog steeds veel dynamiek. Vrijwel alle objecten die speculatief werden gebouwd in de periode 2008-2010 zijn door gebruikers opgenomen, waardoor het leegstandspercentage onder de 7% is gezakt. De Nederlandse voorraad distributiecentra werd daarnaast fors uitgebreid met een groot aantal build-to-suit-projecten voor omvangrijke logistieke operaties. Dit blijkt uit de laatste update van DTZ Zadelhoff over de markt voor distributiecentra in Nederland.
Hoewel de onzekerheid rondom de eurocrisis al langere tijd parten speelt, kan het in 2012 binnen enkele kwartalen opnieuw leiden tot hoge leegstandspercentages. De markt nadert in die zin een tweesprong waarbij diverse marktpartijen voor keuzes komen te staan. Voorlopig overheerst een redelijk positief sentiment bij logistiek dienstverleners en een groot aantal verladers.
In de eerste maanden van 2012 werd voor circa 126.000 m² aan nieuwe gebruikerstransacties gesloten. De grootste opname betrof 52.000 m² in de Merwedehaven in Rotterdam. Als de totale opname inclusief juni wordt geëxtrapoleerd loopt 2012 met circa 450.000 m² opname in de eerste helft van het jaar, in gelijke pas met 2011 dat als een sterk jaar kon worden getypeerd. Het volledige marktrapport is hier te downloaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven