Duurzaamheid en efficiency gaan samen • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Duurzaamheid en efficiency gaan samen


Duurzaamheid wordt vaak op één lijn gezet met energiebesparing. Die oplossingen zijn op Logistica 2012 óók te zien. Maar duurzaamheid is ook veiligheid, het betrekken van medewerkers en het voorkomen van verspilling. Daarmee lig duurzaamheid heel dicht aan tegen efficiency en lean.
Als je op een schaal van 1 tot 100 de interesse voor duurzaamheid moet aangeven, denkt Pank Hertsenberg, voorzitter van de sectie mobiel intern transport van de BMWT, dat de wijzer nu op 10 staat. “Bij de vorige Logistica was dat nog amper 0,1.” De belangstelling lijkt fors toegenomen, maar staat nog mijlenver af van waar het kan komen.

Duurzaam bouwen

Vooral grote, beursgenoteerde multinationals en een groep sterk groeiende bedrijven die bewust duurzaam bezig willen zijn, kiezen voor duurzaamheid. In tenders wordt bijvoorbeeld geëist dat een nieuw warehouse CO2-neutraal wordt gebouwd.
Goodman Nederland, verantwoordelijk voor het ontwikkelen en beleggen in logistiek vastgoed, houdt tegenwoordig bij nieuwbouwprojecten al rekening met het thema duurzaamheid, bijvoorbeeld door daken standaard geschikt te maken voor zonnepanelen. “In Nederland duurt het te lang voordat je die investering terugverdient, maar in Duitsland realiseren we al op verschillende magazijnen met een totaaloppervlakte van 100.000 vierkante meter PV-panelen op het dak. Staples, een van de gebruikers, haalt met zijn warehouse in Waldlaubersheim met een oppervlakte van 45.000 vierkante meter zo veel energie uit hun zonnepanelen op het dak dat men de overflow ‘verkoopt’ aan het openbaar net”, weet Ruud Weijmans, directeur van Goodman Nederland.

Succesvol sustainable

Hertsenberg is ervan overtuigd dat duurzaamheid uiteindelijk de winstgevendheid verbetert. Statistieken staven zijn mening. “Bedrijven die consequent bezig zijn met sustainability, zijn ook succesvol. Ik denk doordat ze bewust met zaken bezig zijn. Door de focus boeken ze resultaat”, aldus Hertsenberg.
Maar zelfs als de aandacht alleen is gericht op energiebesparing, kunnen de kosten omlaag, weet Weijmans. Voor een Nederlandse klant heeft de vastgoedontwikkelaar een magazijn gebouwd dat ruim drie keer zo groot is als het oude, maar door een goede isolatie van dak en gevelpanelen minder dan een zesde van de hoeveelheid energie verbruikt. “Je kunt dus echt kosten besparen. Uiteraard moet wel de balans tussen technische oplossingen en een acceptabel prijsniveau worden bewaakt”, aldus Weijmans. En daar gaan gemeenten volgens hem nog wel eens de mist in doordat ze onredelijke eisen formuleren. “Veel partijen weten niet welke maatregelen wel en welke geen hout snijden.”

Duurzaamheid op de beursvloer

Alternatieve energieconcepten voor heftrucks, zoals li-ion batterijen, zijn een goed voorbeeld van hoe duurzaamheid en efficiency samengaan. Maar ook op andere vlakken kan winst worden geboekt. Bijvoorbeeld door hergebruik van verpakkingen, het gebruik van milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen of het buitenhouden van de kou (of beter: het binnenhouden van de warmte). Onder andere Novoferm toont hiervoor een aantal oplossingen, waaronder de nieuwe Van-Seal, een flexibel docking systeem dat speciaal is ontwikkeld voor het laden en lossen van bestelbussen. Op de beursvloer zijn nog meer duurzame oplossingen te zien, die een bezoek aan Logistica 2012 al snel de moeite waard maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven