Ga naar hoofdinhoud

NWO financiert onderzoek studiebeurswinnaar

Dennis Prak wint ‘Slimstock Studiebeurs’

Als winnaar van de ‘Slimstock Studiebeurs 2014’ kan Dennis Prak (foto) met een prestigieuze financiering van het NWO aan de slag met zijn promotieonderzoek over vraagvoorspelling.

Het onderwerp van het onderzoek luidt ‘Effects of Forecast Uncertainty on Inventory Control’. In een eerder interview vertelde Prak hierover: “Het onderzoeksvoorstel voor mijn PhD gaat over vraagvoorspelling. In de literatuur wordt dit gezien als een doel op zich. De vertaalslag naar de correcte voorraadbeslissing wordt niet, of niet volledig gemaakt. Dit is natuurlijk gek. In de praktijk gebruik je de voorspelling immers als instrument om optimale voorraadbeslissingen te kunnen nemen. Wat volgens de theoretische modellen de optimale voorraad is, blijkt in de praktijk echter niet te kloppen.”

Samenwerking
Zijn mentor, prof. dr. Ruud Teunter van de Rijksuniversiteit Groningen, meldde Prak aan als kandidaat-promovendus voor het NWO-programma Onderzoekstalent. Beiden werken al een tijd samen met Slimstock, specialist in forecasting en voorraadoptimalisatie. Zo deden ze eerder gezamenlijk onderzoek naar servicelevelmanagement en de bijbehorende veiligheidsvoorraad bij PontMeyer. Ook in het kader van het promotieonderzoek wordt weer nauw samengewerkt. Prak: “Slimstock ontwikkelt bedrijfssoftware op basis van theoretische modellen. Dit maakt dat we samen een duidelijke link kunnen leggen tussen wetenschap en bedrijfsleven.” Het onderzoek naar vraagvoorspelling wordt deels gefaciliteerd door Slimstock. Het behoort tot de slechts 10% van de ingediende voorstellen die door de landelijke selectie kwamen.

Stimulans
Jaarlijks reikt Slimstock studiebeurzen uit aan ambitieuze masterstudenten die affiniteit hebben met voorraadoptimalisatie met als doel hun carrières te stimuleren. Vanwege zijn indrukwekkende studieresultaten en ambitie om de link tussen wetenschap en bedrijfsleven te versterken, ging de aandacht van de beoordelingscommissie in 2014 al snel uit naar Prak. De aanbeveling van Teunter gaf uiteindelijk de doorslag. Ook bij de aanvraag van het promotieonderzoek maakte Prak indruk: naast het onderzoek, werd met name de kandidaat als zeer goed bestempeld door het NWO. Prak rondde in 2014 de Research Master in Economics & Business en de Master Econometrics, Operations Research & Actuarial Science (Summa Cum Laude) af. Hij werkt momenteel als onderzoeker bij de Rijksuniversiteit Groningen. Over enkele maanden zal hij hier als promovendus in dienst treden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven