De verpakking van de toekomst • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

De verpakking van de toekomst


De verpakking van de toekomst is duurzamer en sluit beter aan bij de behoefte van de logistieke branche én de eindgebruiker. Voor verpakkingen worden onder andere duurzamere materialen gebruikt om de voetafdruk te verkleinen, daarnaast worden kleinere verpakkingen geproduceerd waardoor je meer producten tegelijkertijd kunt transporteren.

We constateren verschillende trends op het gebied van verpakkingen en de ontwikkelingen die stapsgewijs in verpakkingen worden doorgevoerd, hebben direct impact op de logistieke branche.

Verduurzamen van verpakkingen

De behoefte van de markt verandert en de vraag naar duurzame materialen wordt steeds groter. De consument maakt bewuster keuzes ten goede van het milieu en het optimaliseren van het verpakkingsproces, staat niet voor niets op het prioriteitenlijstje van organisaties. Dankzij verpakkingen op maat (waardoor deze kleiner uitvallen), kun je meteen kosten besparen op het gebied van logistiek en materiaal. Je hebt bijvoorbeeld minder ruimte nodig om meer producten te vervoeren en de voorraad bewaren wordt een stuk toegankelijker.

Zo zien we dat de verpakkingen veel impact hebben op de logistieke branche en met elkaar maken we het verschil. Omdat je minder materiaal gebruikt, zullen de productiekosten lager liggen en dat betekent dat je geld kunt besparen wanneer je verpakkingen optimaliseert. Een win-win situatie, omdat we dankzij deze ontwikkelingen en innovaties actief bezig zijn om de voetafdruk met elkaar te verkleinen. Minder impact op de natuur en meer besparen op logistieke keuzes, daar gaan we voor!

Reduce, reuse and recycle

Op welke manier je ook de verpakkingen gaat verduurzamen, het ontwerpproces zal vergelijkbaar blijven. Maar de materialen die nodig zijn om de verpakking te maken, zullen veranderen en duurzamer worden. De materialen die in de verpakking worden gebruikt, hebben invloed op de ontwerpkeuzes die worden gemaakt om o.a. de zichtbaarheid en leesbaarheid te bevorderen. Tegelijkertijd wordt er ook veel gekeken naar het hergebruiken van producten, zo ook bij verpakkingen (reuse). Kunnen we het nog een keer gebruiken voor dezelfde producten of wellicht (minimaal) aanpassen om toch tot een geschikte verpakking te komen die we nog een keer kunnen inzetten? Dan heeft dat de voorkeur. Wist je dat je zelfs recyclebare mogelijkheden online kunt bestellen? Wanneer je tot het besluit bent gekomen om voor duurzame verpakkingen te kiezen, denkt Onlineprinters graag met je mee om tot de beste mogelijkheden te komen. Daarnaast is het ook de wens van de markt om minder verpakkingsmateriaal te gebruiken, waardoor je uitkomt op verpakkingen die nóg beter aansluiten bij de producten. Minder verspillen staat hoog op de agenda!

De functie van de verpakking staat centraal

Hoe je de verpakking kunt verduurzamen, hangt volledig af van de functie van de verpakking. Is het enkel om het product te beschermen of heeft het ook de functie om bijvoorbeeld de houdbaarheid van voedsel te verlengen? De verpakking heeft veel invloed op de manier waarop het product kan worden vervoerd en in de schappen wordt geplaatst. Ook is het bepalend voor de eerste indruk van de klant, de uitstraling zorgt ervoor dat je klanten aan je merk/bedrijf kunt (ver)binden. Dit maakt verpakkingen ook complex en je wilt als organisatie de juiste keuzes maken voor ‘jouw visitekaartje’, zodat je direct een goede indruk achterlaat. Er ontstaan steeds meer inspirerende initiatieven bij eindgebruikers om minder te verspillen, kijk maar naar het Zero Waste Project en samen tegen voedselverspilling. Door duurzame keuzes te maken, kunnen we onze voetafdruk verkleinen.

We kijken uit naar de verpakking van de toekomst, waardoor we meer positieve impact kunnen creëren met elkaar. Doe je mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven