Bol.com klaar voor decemberpiek met nieuw distributiecentrum • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Bol.com klaar voor decemberpiek met nieuw distributiecentrum


Net op tijd voor de drukke decembermaand heeft Bol.com zijn nieuwe distributiecentrum in Waalwijk geopend. Het pand van 50.000 vierkante meter is nu nog grotendeels leeg, maar dat gaat de komende weken snel veranderen. Uiteindelijk moet het distributiecentrum plaats bieden aan 1 miljoen verschillende artikelen. Op piekmomenten zorgen 2000 mensen voor de verwerking van 30.000 orders per uur.

In het nieuwe distributiecentrum past Bol.com zonepicking toe. Het opslaggebied dat dankzij drie entresolvloeren maar liefst 100.000 vierkante meter bedraagt, is verdeeld in 52 zones. Een conveyor-stelsel van TGW met een lengte van 7 kilometer verbindt deze zones met elkaar en met de inslag- en inpakstations. Het warehouse control systeem stuurt de in totaal 6500 bakken naar de juiste zone, waar operators klaarstaan om bestelde artikelen in de bakken te leggen. Daarbij maken ze gebruik van barcodescanning. “Een bewezen technologie die het beste aansluit bij onze mensen”, vertelt Olaf van den Brink, logistiek directeur van Bol.com.

Tussentijdse opslag

Naast conveyors biedt het distributiecentrum nog meer vormen van mechanisering. Een voorbeeld daarvan is het shuttlesysteem van TGW, dat wordt gebruikt voor de tussentijdse opslag van bakken. “Dat gaat om bakken waarin orders met meerdere artikelen worden verzameld. Meestal liggen die orders verspreid over meerdere bakken, soms wel vijf. In dit systeem worden ze tijdelijk geparkeerd totdat alle vijf bakken aanwezig zijn. Daarna worden ze achter elkaar naar ons sorteersysteem gestuurd”, vertelt projectleider Joost Poelgeest.

Dat sorteersysteem, geleverd door Interroll, telt 300 shoots. De orders die meerdere artikelen tellen, worden door dit systeem op order gesorteerd. Onderaan de shoots bevinden zich paktafels, één voor elke drie shoots, waar de artikelen direct worden verpakt. De éénregelige orders worden automatisch door één van de twee verpakkingsmachines verpakt. Om pieken op te vangen, beschikt Bol.com daarnaast nog eens over 160 manuele inpaktafels.

Pakketten sorteren

Acht conveyors sturen de pakketten tot slot naar de expeditie-afdeling, waar nog een sorteersysteem staat. Dit systeem is echter niet van Bol.com, maar van PostNL. Alle pakketten worden hier direct op bestemming gesorteerd en direct naar één van de twintig depots van PostNL getransporteerd. Een linehaul naar het centrale sorteercentrum van PostNL is dus niet meer nodig. Dat scheelt niet alleen veel kilometers maar ook tijd, die Bol.com goed kan gebruiken om ook de laatste orders nog op tijd te verzenden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven