Ga naar hoofdinhoud

BMWT-Keur voor roetfilters


Omdat de belangstelling rondom roetfilters op mobiele werktuigen groeit en ook het aanbod steeds diverser wordt, heeft de BMWT besloten een roetfilter-keur te ontwikkelen. Het BMWT-Keur roetfilters biedt een aantal zekerheden;
het voldoet aan de kwaliteitseisen zoals gesteld in de per 1 januari van dit jaar van kracht geworden subsidieregeling (zie onder); de keuze van een roetfilter is afgestemd op de kenmerken van de motor, de inzetomstandigheden en het onderhoudsniveau; en jaarlijks wordt de werking van het filter gekeurd.

De dieselmotor wordt gezien als een belangrijke verspreider van fijnstof en stikstofdioxide, stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Roet en PAK’s, bestandelen van DieselMotorenEmissies (DME) zijn kankerverwekkend gebleken. Voor personen die in de directe omgeving van een mobiel werktuig weken is het daarom belangrijk om in een oogopslag te zien of de machine voorzien is van een BMWT-erkend filter. Daarom is er nu de sticker ‘met de tekst ‘Deze machine is voorzien van een BMWT-gekeurd roetfilter’

Datalogging
Het BMWT-Keur roetfilters betreft een visuele keuring plus een check via de datalogging. Hierbij is het mogelijk, dat op basis van de uitkomsten besloten kan worden een meting van de K-waarden te gelasten. Het eerste BMWT-Keur roetfilters werd tijdens de TKD uitgevoerd op een Volvo wiellader. 

BMWT-directeur Anton van Loon (r) plakte samen met directeur Jelle Bosscha van de firma Kuiken NV de eerste sticker.

BMWT roetfilterkeur uitreiking

————————————————————————————————

Subsidieregeling Roetfilters Mobiele Werktuigen 
De regeling is op 28-12-2007 in de Staatscourant gepubliceerd.

De regeling biedt financiële ondersteuning aan ondernemers die roetfilters op bestaande mobiele werktuigen laten inbouwen. Door het inbouwen van een roetfilter op een mobiel werktuig levert u een essentiële bijdrage aan een schone lucht, voldoet u aan criteria die inkopende overheden hanteren én stelt u de gezondheid van uw werknemers voorop.

Voor wie?
De subsidieregeling is bedoeld voor eigenaren of houders van mobiele werktuigen waarop een type goedgekeurd roetfilter wordt geplaatst. Roetfilters die gemonteerd en betaald zijn ná het inwerking treden van de subsidieregeling komen in aanmerking voor subsidie. Werktuigen met een af-fabriekfilter komen niet in aanmerking voor de subsidieregeling.

Hoogte van de subsidie
Het subsidiebedrag is 35% van de aanschaf- en inbouwkosten van het roetfilter. Dit percentage wordt genomen van het factuurbedrag exclusief BTW. De regeling heeft een maximaal subsidiebedrag van 5.000 euro per roetfilter. Het totale budget van de subsidieregeling is 7 miljoen euro.

Voor welke werktuigen?
Op
www.senternovem.nl/srmw kunt u klikken op het onderdeel “Voor welke werktuigen?”. Hier staat de exacte omschrijving van de werktuigen waarvoor u subsidie kunt krijgen. Mobiele werktuigen met een vermogen tussen de 75 en 560 kW vallen binnen deze regeling en werktuigen moeten uitgerust zijn met motoren die voldoen aan fase II of fase IIIA van richtlijn 97/68/EG.
De volgende mobiele werktuigen komen in aanmerking voor subsidie als zij van een roetfilter worden voorzien:

• verreiker of telescooplader;   
• bulldozer;
• hoogwerker;     
• dumper;
• mobiele kraan;    
• scraper of schraper;
• ruw terrein heftruck;   
• grader;
• laadschop, shovel of wiellader;           
• asfalt-afwerkinstallatie;
• graafmachine;              
• asfaltfreesinstallatie; 
• graaflaadcombinatie;            
• wals.

Garantie
De keuze van een roetfilter moet zijn afgestemd op de kenmerken van de motor, de inzetomstandigheden en het onderhoudsniveau. Een verkeerd filter beïnvloed nadelig:
• het vermogen van de motor;
• het brandstofgebruik;
• motortemperatuur e.d.
Dit betekent dat de keuze van het roetfilter altijd in samenspraak met de leverancier genomen moet worden.  In de situatie dat het filter niet geleverd is in samenspraak met de machineleverancier berust bij de klant de bewijslast dat de motorstoring niet filter-gerelateerd is

Veiligheidskeur
De BMWT heeft een keur ontwikkeld voor roetfilters, het betreft een visuele keuring plus datalogging waarbij het mogelijk is dat op basis van de uitkomsten van de keuring besloten wordt een meting van de K-waarde te gelasten. Het roetfilter wordt uitgevoerd in combinatie met de BMWT-Keur.

Herkenbaarheid
Om voor een ieder duidelijk te maken dat de betreffende machine voorzien is van een BMWT-gekeurde roetfilter is een sticker ontwikkeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven