Ga naar hoofdinhoud

Beurstrends batterijen en laders

Lithium-ion batterijen zijn volledig onderhoudsvrij en probleemloos tussentijds te laden zonder efficiëntieverlies

De opmars van lithium-ion, als duurzaam en energie-efficiënt alternatief voor de conventionele loodzuurbatterij, lijkt niet te stuiten. Ook tijdens CeMAT 2014 worden weer diverse innovaties gepresenteerd.

Het is onafwendbaar dat de conventionele loodzuurbatterij op termijn wordt vervangen door andere, milieuvriendelijkere en gebruiksvriendelijkere concepten. Heftruckfabrikanten en batterijleveranciers kijken dan ook volop naar alternatieve, schonere en goedkopere energiebronnen, zoals de brandstofcel, hybride trucks en lithium-ion. Vooral de laatstgenoemde wint meer en meer terrein.

Voordelen lithium

Lithium-ion batterijen zijn volledig onderhoudsvrij en veel sneller op te laden dan een conventionele accu. Ook snelle tussenladingen zijn geen enkel probleem. En een Li-ion batterij kan voor nagenoeg 100% worden ontladen zonder efficiëntieverlies.

Daar komt bij dat de cellen vrij zijn van schadelijke materialen en dat tijdens het laadproces geen schadelijke stoffen vrijkomen, waardoor het laden niet in speciale ruimtes hoeft plaats te vinden. Dankzij de gunstigere laadwaarden, verbruikt het systeem bovendien minder energie en komt er minder CO2 vrij. Verder zijn Li-ion accu’s niet gebonden aan de karakteristieke batterijvorm, waardoor er ook in het ontwerp van de trucks nieuwe mogelijkheden ontstaan.

Beurstrend

Jungheinrich introduceerde tijdens de CeMAT van 2008 als eerste een Li-Ion oplossing. In 2011 presenteerde het merk de eerste serietrucks met deze energiebron. De komende beurseditie wordt het lithium-aanbod verder uitgerold.

Andere truckfabrikanten, waaronder Toyota, zetten in Europa eveneens primair in op Li-ion technologie. En uiteraard staan ook batterijleveranciers niet stil. Onder de merknaam Sonnenschein Lithium biedt GNB bijvoorbeeld een complete serie Li-ion oplossingen aan, inclusief goedgekeurde opladers, voor toepassing in AGV’s en andere systemen die onderhoudsvrije batterijen vereisen, die kunnen worden opgeladen met een hoog vermogen.

Volop spanning

Het Chinese BYD vaart een iets andere koers en kiest voor Lithium IJzer Fosfaat. In het aprilnummer van Logistiek Totaal maakte de fabrikant bekend tijdens de komende CeMAT een op de Europese markt toegesneden trucklijn te presenteren.

In diezelfde editie viel te lezen hoe het Amerikaanse Aker Wade met een ingenieus snellaadsysteem de wisselbatterij van de Europese markt wil laten verdwijnen. Zelfs voor de intensieve meerploegen inzet.
Duidelijk is, dat er ook op het gebied van alternatieve energieconcepten en bijbehorende laders voldoende spannende innovaties te zien zijn tijdens de komende editie van CeMAT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven