‘Airbnb’ voor warehousing start in Nederland • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

‘Airbnb’ voor warehousing start in Nederland

(Foto Stockspots)

Vanaf 2 oktober is Nederland officieel een nieuw platform rijker: stockspots.eu brengt vraag en aanbod van warehousecapaciteit samen. Eenvoudig zoeken, vergelijken en boeken wordt hiermee mogelijk. Sinds de bekendmaking van het initiatief groeit het platform hard. Na enkele maanden is er al ruim 450.000m2 warehouseruimte op meer dan 60 locaties in Nederland beschikbaar. Dit maakt Stockspots bij aanvang de grootste aanbieder van Nederland. Naast lokale partijen is ook een aanzienlijk deel van de top 100 logistieke dienstverleners aangesloten om de warehousemarkt flexibeler, sneller en duurzamer te maken. Iedereen met voorraad kan hiervan profiteren.

Naar schatting is in Nederland, onder andere door seizoenschommelingen 10-20% van de lading beschikbaar voor handling en tijdelijke opslag. Door beschikbare warehousecapaciteit inclusief aanvullende diensten van alle leveranciers op één platform  online beschikbaar te stellen is een snelle passende oplossing van warehouse vraagstukken binnen handbereik. Een verlader geeft aan hoeveel er opgeslagen moet worden waar en wanneer, Stockspots regelt de rest. Met Stockspots is er één aanspreekpunt voor contracten, issues en administratieve afhandeling.

Van vast naar variabele kosten

Veel verladers met eigen opslag worstelen met de vraagstuk of men voor de toekomstige vraag extra warehouse capaciteit moet huren of zelf bouwen. De kosten hiervoor zijn vast terwijl de vraag nog sterk kan veranderen. Stockspots biedt de mogelijkheid tijdelijk ruimte en dienstverlening in te kopen totdat de exacte capaciteitsbehoefte meer inzichtelijk is. De verlader betaald dus alleen voor wat hij gebruikt en heeft geen lege meters in zijn magazijn waarvoor geen financiële dekking is.

Businesscases voor strategische voorraden

Volgens Remko Been, één van de oprichters liggen veel businesscases voor het oprapen met dit platform. “We zien nu al dat er een enorm potentieel ligt voor bijvoorbeeld groothandels om goederen tijdens de seizoenpieken flexibel op te slaan op elke gewenste locatie. Vanuit de markt wordt hier enthousiast op gereageerd en verschillende verladers en dienstverleners hebben al ruimte beschikbaar gesteld.

Verduurzaming door efficiency

Mede-oprichter Coen de Lange, ziet ook de verduurzaming van de warehousemarkt als groeipotentieel. “Door voorraden dichter bij de klant neer te leggen, bespaar je kilometers. Ook kan er door een betere bezettingsgraad van bestaande warehouseruimte de vraag naar nieuwe warehousemeters in Nederland worden beperkt zo is ook dit een besparing zowel voor het milieu als financiën.” Al eerder maakte de Topsector Logistiek bekend dit initiatief te ondersteunen in het kader van verduurzamen door horizontale samenwerking.

Grootste aanbod van Nederland

De groeiambities van Stockspots.eu liegen er niet om: eind 2017 wil men minimaal 150 warehouselocaties aangesloten hebben in zowel binnen- als buitenand. Onder andere Kennis Transport, Mepavex, Sanders Fritom, Koopman, Neele Vat, Ewals, Kloosterboer, Gaston Schul en VOS logistics, Kloosterboer, Klaas de Jong, Partner Logistics, Leen Menken, Muller freshfoods, maken al gebruik van het platform. Vanaf heden kunnen verladers en dienstverleners direct hun offerteaanvragen doen via de website. Meer informatie over Stockspots is te vinden op www.stockspots.eu.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven