Te veel stof: niemand mist het in het distributiecentrum van Welkoop  • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Te veel stof: niemand mist het in het distributiecentrum van Welkoop 

Welkoop warehouse Apeldoorn

Na de verhuizing van Welkoop Retail B.V.’s distributiecentrum en servicekantoor bleek dat er in het nieuwe pand veel stof was. Het personeel had er last van en daarnaast werden er regelmatig vervuilde producten afgeleverd bij winkels. Tijd voor Supply Chain Manager Jan Jaap van der Dussen om in actie te komen. De oplossing heeft hij gevonden bij Euromate en hun modulaire Dust Free Industrial 8500 luchtreinigers. 

Welkoop is een retailer, die van oudsher gespecialiseerd is in Tuin en Dier. Het bedrijf is in 1899 gestart als agrarische coöperatie. Naast een franchise formule heeft het concern ook eigen winkels. Het distributiecentrum en servicekantoor van Welkoop Retail B.V. is eind 2020 verhuisd naar een nieuw duurzaam pand in Apeldoorn. Het pand is voorzien van een BREAAM Very Good certifcaat. 

Distributiecentrum

Het distributiecentrum is ca. 20.000 m3 en dient ter ondersteuning van 154 winkels. Dagelijks zijn ruim 100 medewerkers aan het werk om de bevoorrading van de winkels in goede banen te leiden. In totaal worden er zo’n 6000 artikelen op voorraad gehouden, variërend van een aansluitstuk van een tuinslang   tot een zak dierenvoer van 23 kilo.

Mede door corona is Welkoop Retail B.V. de afgelopen twee jaar heel hard gegroeid. Er wordt flink  gewerkt aan het uitbouwen van het merk en het uitbreiden van het aantal winkels. De deskundigheid en   passie van het personeel staat hierbij centraal. 

De uitdaging

Jan Jaap van der Dussen is Supply Chain Manager bij Welkoop Retail B.V. Hij vertelt dat na de  ingebruikname van het nieuwe pand al gauw bleek dat er sprake was van flinke overlast van stof. Dit was in de oude setting in Ede niet het geval. Met name op de verdiepingsvloer (mezzanine) van het distributiecentrum hadden de medewerkers veel last van de hoeveelheden stof. Er was echt een waas zichtbaar op de werkvloer. Jan Jaap merkte het zelf ook wanneer hij door het pand liep. “Door de hoge stofconcentratie ontstonden klachten zoals branderige ogen, keelpijn en hoofdpijn.

Een ander gevolg was dat er veel stofvorming ontstond op de producten. Hierdoor werden er regelmatig vervuilde producten afgeleverd bij de winkels. Dit zorgde er bijvoorbeeld voor dat er meer personeel moest worden ingezet bij het uitpakken en ophangen van kleding die in een gesealde verpakking zat. Het was dus om meerdere redenen nodig om snel een oplossing te vinden voor het stofprobleem in ons distributiecentrum.”

Welkoop warehouse Apeldoorn

Hij vervolgt: ”Het aanpassen van het ventilatiesysteem was niet wenselijk en bovendien erg kostbaar.  Toen een medewerker van Euromate toevallig belde naar aanleiding van de opening van ons nieuwe pand en vertelde over hun modulaire, industriële luchtreinigers heb ik meteen een afspraak gemaakt met één van de adviseurs.”  

De oplossing

Jan Jaap: “Tijdens de afspraak met de adviseur van Euromate bleek al snel dat het inzetten van de Dust Free Industrial 8500 units een goede oplossing zou zijn voor ons stofprobleem. Met name het schaalbare principe sprak ons erg aan, plus daarbij het feit dat we volledig ontzorgd worden via de PAAS (product as a service) constructie, waarbij het onderhoud en de filters inbegrepen zijn. De maandlasten zijn overzichtelijk en daarbij houden we via de PAAS constructie ruimte op de balans over voor andere investeringen.” Hij vervolgt: “Euromate heeft voor- en nametingen uitgevoerd om de stoflast goed in   kaart te brengen.

Welkoop warehouse Apeldoorn

Na plaatsing van de aanbevolen 18 units bleek dat we een stofreductie hebben van gemiddeld 75%, die op sommige plaatsen oploopt tot 80%. Bijkomend voordeel is dat door het  strategisch plaatsen van de DFI’s een optimale luchtstroom wordt gecreëerd. Dit betekent dat in de winter de warme lucht herverdeeld wordt en in de zomer geldt dit juist voor de koele lucht. Hierdoor ontstaat jaarrond een aangename temperatuur in het distributiecentrum.

Meteen na installatie was het verschil in stofreductie goed te merken. Onze medewerkers zijn zeer enthousiast en er is ook geen stofvorming meer op onze producten. We zijn zeer tevreden over het resultaat. Daarnaast zijn we erg te spreken over de samenwerking met de medewerkers van Euromate,   vanaf het eerste contact tot en met de installatie en het onderhoud.” 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Euromate

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven