Crisis na crisis
De supply chain wordt geconfronteerd met vele uitdagingen: de klappen van COVID-19 bij diverse logistiek dienstverleners en webshops, een gebrek aan beschikbare vrachtwagens, stijgende containerprijzen, personeelstekorten. En daar komt het probleem van de stijgende hout- en palletprijzen bij. De EPV luidde onlangs al de noodklok; de branchevereniging voor de Nederlandse emballage- en palletindustrie sprak in een verklaring van ‘extreme omstandigheden’.
Wat is er aan de hand?
In relatief korte tijd is de prijs van naaldhout, waarmee pallets worden vervaardigd, verdubbeld. De situatie in Europa is gelukkig nog niet zo schrijnend als in de Verenigde Staten, waar de prijzen ten opzichte van 2020 met factor vijf zijn gestegen. In dat geval zou een gemiddelde pallet hier tussen de veertig of vijftig euro kosten. Nu blijven de prijsstijgingen in Europa nog enigszins beperkt, met de kanttekening dat er wereldwijd natuurlijk niet met één houtsoort wort gewerkt. Feit blijft dat de houtprijs wereldwijd nog nooit zo hoog is geweest.
Wat zijn de oorzaken?
Er liggen verschillende redenen ten grondslag aan de stijgende hout- en palletprijzen. Allereerst heeft de coronacrisis een flinke impact gehad op de prijzen: mensen zijn massaal aan hun huis gaan klussen en hadden daardoor meer hout nodig. Ook hebben steeds meer retailers moeten overschakelen op webshops, waardoor de online verkopen zijn toegenomen en er steeds meer pallets nodig waren om al deze goederen per vrachtwagen thuis afgeleverd te krijgen. Hiernaast worden er ook steeds meer huizen gebouwd, waar uiteraard hout voor nodig is.

Hout genoeg
In principe zou er hout genoeg kunnen zijn om de vraag bij te benen. Immers: er is genoeg bos en gemiddeld wordt slechts zestig procent van de bijgroei in de Europese bossen gekapt. In coronatijd is dit zelfs nog minder geweest. Netto ligt er dus niet minder, maar méér hout in de bossen die gebruikt zou kunnen worden.
Te weinig capaciteit
Maar het grote probleem is een groot capaciteitstekort. Zagerijen liepen sowieso al iets achter op hun orders en kunnen moeilijk aan personeel komen om de toenemende vraag bij te benen. Die vraag komt trouwens niet alleen uit Europa, maar ook uit de Verenigde Staten. Voormalig president Donald Trump verhoogde de invoertarieven op Canadees hout waardoor Amerikaanse bedrijven meer inkopen in Europese landen, waaronder Oostenrijk, Duitsland en Scandinavië. Daardoor is het nóg meer dringen geblazen op de Europese palletmarkt, ook voor Nederlandse bedrijven.
Wat nu?
Gelukkig geen Amerikaanse toestanden in Nederland, maar de zorgen zijn niet zomaar voorbij. De vraag naar hout blijft onverminderd groot, het houttekort zal nog wel even aanhouden en dus zullen ook de prijzen blijven stijgen. Mogelijk tot eind 2021. Het is in ieder geval zaak dat er een oplossing gevonden wordt, want klanten zijn afhankelijk van containers s, vrachtwagens en pallets om hun online bestelde artikelen geleverd te krijgen. Wordt de crisis van het pallettekort niet aangepakt, dan zal het onmogelijk zijn om aan de vraag van de consument te voldoen en is het ook de vraag hoe betaalbaar producten nog worden voor diezelfde consument.
Nu al houden logistieke bedrijven pallets intern vast als gevolg van vertraagde en geannulleerde palletbestellingen. Maar dat leidt ook weer tot hogere opslagkosten en een verhoogde congestie binnen de logistieke operatie.

Wat kan ik als logistiek bedrijf doen?
Een oplossing is niet eenvoudig gevonden, maar dat betekent niet dat je als logistiek bedrijf geen strategie hoeft te bedenken om met het palletprobleem om te gaan. Een van de aanbevelingen van de EPV is om in te zetten op hergebruik van pallets. Een ander advies is strategisch inkopen, al zal dat in de huidige markt geen makkelijke opgave zijn. Maar wellicht is het een optie om gebruik te maken van geregenereerd, oftewel teruggewonnen hout. Relatief goedkoop en goed voor het milieu. Een ander idee zou kunnen zijn kunnen zijn om kunststof of kartonnen pallets aan te schaffen.
Warehouse Totaal interviewde eerder Nick Geels, de bedenker van de Revopallet, een pallet van honingraatkarton die door verschillende bedrijven wordt ingezet als vervanger van de traditionele pallet. Geels: “De pallet is honderd procent recyclebaar. Een echte revolutie in de logistieke wereld.” Wil je het volledige interview met Geels lezen? Bestel dan hier het derde nummer van 2019.
Wil je meepraten over dit onderwerp? Wil je jouw mening delen in een blog of heb je tips voor de redactie? Mail naar warehousetotaal@eisma.nl. Of reageer onder dit artikel in de comments!