Ga naar hoofdinhoud

Veiligheidscultuur is cruciaal: ‘Durven mensen schades te melden?’


Jan Hommes, directeur van brancheorganisatie BMWT, schrijft elke drie weken op Warehouse Totaal over wat hem bezighoudt. In deze blog: over hoe het thema ‘veiligheid’ tijdens de Logistica en ICT & Logistiek 2019 volop in de schijnwerpers stond.


Jan Hommes: “Ik ben benieuwd hoeveel Logistica-bezoekers veiligheid de komende tijd binnen hun bedrijf (opnieuw) op de agenda zetten.”

Logistica zit er weer op. Drie dagen lang was in de Jaarbeurs Utrecht letterlijk zichtbaar dat de logistieke sector volop in beweging is. Wat viel er dit jaar veel te zien en te beleven. Met demonstraties, presentaties en werkende robots gaf de sector een indrukwekkend visitekaartje af. Dankzij de Scala’s , waar verschillende leveranciers samen geïntegreerde en werkende oplossingen demonstreerden, kon je goed zien hoe innovatief de logistieke sector is én welke richting we de komende jaren, zo niet decennia, opgaan.

Automatisering, geïntegreerde systemen, robotisering en AGV’s worden steeds belangrijker.

De zegeningen zijn voor iedereen wel duidelijk: hogere productie, lagere kosten en minder fouten. Bovendien kan automatisering een oplossing bieden voor de personeelsschaarste. Iedereen heeft daar last vast en is op zoek naar oplossingen. Op korte én op langere termijn.

Personeelsschaarste

Dat merkten we de afgelopen dagen ook in gesprekken met bezoekers, op onze stand en na afloop van de presentaties in ons Veiligheidstheater. En dan ging het niet alleen om de voor- en nadelen van automatisering, maar ook hoe de flexibele schil en de meertaligheid van vaste medewerkers en uitzendkrachten de veiligheid in het magazijn onder druk zetten.

Hoe kun je ervoor zorgen dat medewerkers met elkaar kunnen communiceren, dat ze elkaar kunnen waarschuwen voor een gevaarlijke situatie. Voor het dagelijkse proces kun je nog instructies geven, maar wat moet men doen als er iets afwijkends gebeurt, dat een acuut risico oplevert?

De veiligheidscultuur binnen een bedrijf is dan uitermate belangrijk. Vindt iedereen veiligheid belangrijk? Durven mensen schades te melden? Worden ze gestimuleerd om na te denken over veilig werken, om ideeën aan te dragen?

Veiligheid leeft volop

Meer dan bij voorgaande edities van Logistica focusten we als BMWT deze keer sterk op veiligheid. Mede door alle beursdagen doorlopend presentaties te (laten) verzorgen in ons Veiligheidstheater. Daarmee bleken we een thema te hebben dat mensen echt bezighoudt. Dat doet me deugd, want het betekent dat veiligheid (en preventie) volop leeft.

Enkele jaren terug hebben we samen met evofenedex de Code Gezond en Veilig Magazijn opgesteld, met daarin tien risico-hotspots en wat je daaraan kunt doen. Dat geeft bedrijven handvatten waar ze zelf mee aan de slag kunnen. Verdieping is mogelijk met de BMWT Magazijn Veiligheidsscan.

Vreemde ogen dwingen

Als een expert van buitenaf naar de veiligheidsrisico’s in je magazijn kijkt, levert dat vrijwel altijd nieuwe inzichten op. Zelfs bij bedrijven die hun zaakjes prima op orde hebben. Vreemde ogen dwingen… Met een rapport van een deskundige en onafhankelijke partij krijg je als logistiek manager of Safety & Health-manager de problematiek op directieniveau gemakkelijker op de agenda. Je hebt daarmee een sterke onderbouwing in handen voor de gewenste maatregelen en – indien nodig – investeringen.

Ik ben benieuwd hoeveel Logistica-bezoekers veiligheid de komende tijd binnen hun bedrijf (opnieuw) op de agenda zetten. Als ze daarbij hulp kunnen gebruiken, weten ze ons te vinden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven