Ga naar hoofdinhoud

Waar haalt u straks de energie vandaan?


Jan Hommes, directeur van brancheorganisatie BMWT, schrijft elke drie weken op Warehouse Totaal over wat hem bezighoudt. In deze blog: over hoe de (interne) logistiek steeds groener en schoner wordt.


Er is bijna geen sector waar de energietransitie niet tot de top 3 thema’s behoort. In de logistiek is dat zeker het geval, of het nu gaat om de omschakeling van Rotterdam van fossiele mainport naar een CO2-neutrale haven of de toepassing van waterstof voor trucks en schepen. Ook als het gaat om intern transport gebeurt er veel op het gebied van nieuwe, schonere technieken.

Jan Hommes: “Duurzaamheid wordt alleen maar belangrijker.”

Ook zwaardere heftrucks worden elektrisch

Natuurlijk speelt de wetgeving daarbij een rol. Voor de inzet van heftrucks buiten is diesel nog steeds het best vertegenwoordigd, maar binnen is de elektrische aandrijving inmiddels sterk in opkomst. Want duurzaamheid wordt alleen maar belangrijker. Niet alleen als het gaat om het klimaat (CO2-uitstoot), maar ook om de luchtkwaliteit (NOx, fijnstof).

Dat laatste is ook belangrijk vanuit het oogpunt van de gezondheid van medewerkers. Nu moeten alle voertuigen met een hefvermogen tot 4 ton binnen al elektrisch zijn. Die grens wordt op termijn verhoogd naar 8 ton. Dan gaan zwaardere machines ook van diesel naar elektrisch over.

Lithium ion-batterijen

Nu gebeurt de elektrische aandrijving nog vooral in de vorm van loodzuurbatterijen. Maar je ziet de lithium ion-batterijen langzaam maar zeker aan populariteit winnen. Zoals ze inmiddels al gemeengoed zijn in mobiele telefoons, laptops, elektrische fietsen en elektrische auto’s.

Niet zo vreemd, want waar de rek er qua innovatie bij loodzuurbatterijen wel uit is, geldt lithium als techniek van de toekomst. De voordelen zijn nu al merkbaar: de batterijen zijn krachtiger, je kunt ze sneller opladen en hun levensduur is langer.

Veiligheidsinstructie

Ze zijn op dit moment nog wel beduidend duurder. Dat is ook de belangrijke oorzaak waardoor de penetratie van de markt niet zo snel gaat als je op basis van de voordelen zou verwachten. Misschien zorgen ook de indianenverhalen over brandgevaar voor terughoudendheid. Maar voor lithium ion geldt wat voor alle batterijen geldt: je moet ze op de juiste manier behandelen en gewoon de veiligheidsinstructies en -protocollen volgen. Leveranciers kunnen daarbij helpen.

Een ander aspect waar je als ondernemer rekening mee moet houden, is dat de hogere vermogens om meer laadcapaciteit vragen. Je kunt niet zomaar alle loodzuur-heftrucks één op één vervangen door lithium ion-trucks. Meestal is aanpassing van de elektriciteitsinstallatie nodig.

Wat kunnen we in de toekomst verwachten?

De opmars van elektrische heftrucks zet ongetwijfeld door. Loodzuur zal, mede doordat bedrijven en medewerkers eraan gewend zijn en er zo veel van rondrijden, voorlopig nog wel prominent aanwezig blijven in de Nederlandse magazijnen. Het is net als met de benzineauto’s: die zijn ook niet zomaar uit het straatbeeld verdwenen.

Maar de komende jaren zijn de nieuwe heftrucks die fabrikanten op de markt brengen, voorzien van lithium ion-batterijen; dus er komt veel meer keuze. De productontwikkeling en de grotere afzet zullen ervoor zorgen dat de lithium ion-modellen in prijs dalen.

Voor de verdere toekomst is ook waterstof interessant. Helemaal als je een andere trend in ogenschouw neemt: steeds meer bedrijven investeren in zonnepanelen op hun dak. Wat is er mooier dan dat je de opgewekte elektriciteit zelf kunt benutten, en wel op het moment dat het voor je bedrijfsproces het beste uitkomt. Door opslag in de vorm van waterstof kan dat. Opwekken en gebruik op dezelfde locatie: efficiënter kan het niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven