Als een van de pijlers van een veilige logistieke omgeving is de inrichting van het magazijn in belangrijke mate bepalend voor de risico’s op aanrijdingen. Met de toename van de hoeveelheid werk bij veel bedrijven is de kans groot dat er ook in jullie magazijn de afgelopen jaren stellingen, heftrucks en medewerkers zijn bijgekomen. Het is voller en drukker geworden en dus is er helaas ook meer risico op ongevallen.
Woekeren met de ruimte
Maar ja, je moet het nu eenmaal doen met de ruimte die er is. Even bijbouwen of anderszins uitbreiden is vast niet mogelijk. Ook het verplaatsen van stellingen zal vaak niet gaan. Dat betekent woekeren met de ruimte om bijvoorbeeld toch die extra palletverplaatsingen uit te voeren.
Het vertrekpunt is natuurlijk de bedrijfsvoering en de activiteiten die gedaan moeten worden. Maar dan wel op een veilige manier.
Verkeersplan
Gelukkig zijn er altijd verbeteringen mogelijk om de werkomgeving veiliger te maken. Bijvoorbeeld door de inrichting en de infrastructuur in het magazijn. Wellicht is aanpassing van het verkeersplan verstandig: hoe efficiënt zijn de bewegingen en hoe veilig?
Maak afspraken over rijroutes, voorrang en misschien kun je met kleine aanpassingen – looppaden, éénrichtingsverkeer, hekjes – voertuigen en personen scheiden en ervoor zorgen dat mensen alerter zijn en niet achteloos oversteken. Maak die regels ook goed zichtbaar. Met borden, belijning bijvoorbeeld. Zeker als er regelmatig derden op bezoek komen; zij zijn immers niet vertrouwd met de spelregels en de situatie.
Spiegels

Zo snijdt het mes aan twee kanten: je zet een fysieke maatregel in en zorgt er daarmee ook voor dat medewerkers zich bewust worden van de risico’s en hun gedrag gaan aanpassen. Als je het op een druk punt gewoonweg onmogelijk maakt om schuin over te steken, moet iedereen een stukje omlopen. Dat lijkt vervelend, maar het wordt er wel veiliger door.
Wat ook goed helpt is de zichtbaarheid vergroten: zien en gezien worden is heel belangrijk. Spiegels ophangen op een onoverzichtelijke kruising neemt geen plek in en hoeft niet veel te kosten, maar het werkt wel.
De 10 risico-hotspots
Als je aan de medewerkers vraagt wat er veiliger kan, krijg je vast heel wat ideeën. Kijk ook eens naar de Code Gezond en Veilig Magazijn op www.cgvm.nl. Daar vind je onder meer de 10 risico-hotspots in en om het magazijn – en wat je eraan kunt doen.
Het mooie aan de ‘Code’ vind ik dat die is samengesteld op basis van ervaring. De inbreng komt grotendeels van je collega’s in andere bedrijven: veiligheids- en warehousemanagers die vertellen met welke oplossingen zij veelvoorkomende risico’s hebben weggewerkt. Heel praktisch dus.
Nu is elke situatie uniek maar ik weet zeker dat je zo op waardevolle ideeën voor jullie magazijn komt. Veel stappen zijn eenvoudig te realiseren en hebben toch al een groot effect.
Dag van het Veilige Magazijn
Wil jij aan de slag met het verminderen van schades, het voorkomen van onveilige situaties en fysieke belasting in het magazijn? Dan mag jij de Dag van het Veilige Magazijn op 30 maart niet missen.