Logistiek-medewerkers en chauffeurs werden in 2022 het meest gezocht. En de behoefte blijft toenemen. Samen met de, minimaal net zo, schaarse planners en ICT-medewerkers1 vormen zij het kloppende hart van de logistieke operatie. Dit zijn ook de functies waar flexwerkers ruim zijn vertegenwoordigd. En waarvoor ook de kandidaten steeds schaarser worden in een arbeidsmarkt waarin extreme schaarste een structureel gegeven is. Zelfs bij een relatieve afkoeling van de economie blijft dit zo. Je zou verwachten dat werkgevers hierop reageren. Dat doen ze gelukkig ook. Maar niet op de manier die hen het meeste oplevert.
Niet de oplossing
Ruim drie kwart van de werkgevers zet in op extra werving van personeel, andere wervingskanalen en andere doelgroepen. Hoewel voor dit laatste geldt dat diversiteit en inclusiebeleid bij meer dan 60% van de logistieke werkgevers juist geen plek op de HR-agenda heeft1. Men vergroot dus vooral de wervingsinspanningen om instroom te creëren. 57% van de organisaties ziet zelfs het wisselen van arbeidsbemiddelaar als de oplossing. Alsof daarmee de arbeidsmarkt verandert. Allemaal ingrijpende maatregelen, maar niet de oplossing.

Zie ook
Personeel vinden en houden vraagt meer dan alleen goed salaris
Bedrijfsverlaters
77%(!) van de vacatures in de logistiek wordt veroorzaakt door mensen die de organisatie verlaten. Dus niet werving moet de primaire aandacht krijgen. De nadruk moet verschuiven naar beleid dat is gericht op behoud en duurzame inzetbaarheid van personeel. Ongeacht contractvorm, achtergrond, kleur of overtuiging. Dit omvat zaken als ontwikkeling, scholing, gezondheidsbeleid, medewerkersbetrokkenheid, retentie, inclusie, werk-privé balans en natuurlijk de impact van technologie. Tijd om dit aan te pakken.
Dat strategische personeelsplanning nog steeds hoog op de strategische- en de HR-agenda1 staat, is hoopgevend. Maar alleen als hier ook een daadkrachtige agenda uit voortvloeit, niet gericht op werving maar op behoud en duurzame inzetbaarheid richting de toekomst. Voor vast en flex. Minder plannen, minder praten, meer actie. Dat zou in deze sector in goede handen moeten zijn.
Steven Gudde
Directeur Impact & Arbeidsmarkt Olympia

Dit artikel is onderdeel van de special Koplopers dat verschijnt op 20 december. De special) is vanaf 20 december digitaal of in print te lezen. Alleen voor abonnees. Nog geen abonnee?
Vanaf €3,62 per maand kan het
Bronnen: *Onderzoek Mens&Werk in de handel en logistiek, Evofenedex 2022 UWV, 2022 * Workforce Solutions Buyer Survey 2022 * Performa’s onderzoek HR-trends 2022-2023, Berenschot, AFAS, PerformaHR