Marie Kondo
Zegt de naam Marie Kondo u iets? Opruimen maakt gelukkig, is haar boodschap. Met haar boeken en tv-series zette de succesvolle Japanse opruimgoeroe de afgelopen jaren miljoenen huishoudens op hun kop. Vanuit het principe ‘less is more’ deden heel wat mensen overbodige kledingstukken, boeken en andere spullen de deur uit.
Of ze daar echt en langdurig gelukkiger van zijn geworden, weet ik niet. Opgeruimd staat in elk geval netjes, ook op het werk. In een DC of magazijn kan opruimen bovendien problemen voorkomen; een schone, gladde en gestructureerde omgeving maakt het werken prettiger én veiliger.
Dat past in de veiligheidsbenadering zoals we die bij BMWT uitdragen: veilig werken kan alleen met veilige (en goed onderhouden en gekeurde) machines, door deskundige en goed opgeleide monteurs en chauffeurs, in een veilige werkomgeving binnen een bedrijfscultuur waar aandacht is voor veiligheid.
BMWT is de belangenbehartiger van leveranciers van bouwmachines, magazijninrichtingen, wegenbouwmachines en transportmaterieel. BMWT levert toegevoegde waarde op het gebied van veilig, deskundig en duurzaam werken.
5S-methode
Als het goed is, komen die vier pijlers vanzelf aan bod bij bedrijven die de populaire 5S-methode toepassen. Dit LEAN-instrument helpt om logistieke processen gesmeerder te laten verlopen. De kern is dat iedereen binnen de organisatie bewust is van een opgeruimde werkomgeving. Dat zorgt voor overzicht, rust en focus.
De vijf S’en zijn eigenlijk heel logisch: scheiden (wat is overbodig en kan dus weg), schikken (welke vaste plekken krijgen de middelen en materialen die veel nodig zijn), schoonmaken (inclusief preventief onderhoud van heftrucks, lopende banden en dergelijke), standaardiseren (consequent en uniform uitvoeren van taken en procedures) en stimuleren (zorgen dat iedereen meedoet én er bewust mee blijft omgaan).

Opruimen voorkomt problemen. Zeker als de werkdruk hoog is, zoals in de logistiek. Het werkt gewoon veel prettiger; iedereen kan dat beamen.
Hoger rendement
Invoering van de 5S-methode zorgt er ook voor dat minder ruimte nodig is, dat minder tijd verloren gaat door fouten en zoeken, en dat er minder schades ontstaan. Hogere productiviteit en minder kosten; dus een hoger rendement.
Geen truc
Let op: Het is geen trucje dat je ‘even’ kunt doen. Je moet het vooral ook niet van bovenaf opleggen. Iedereen moet er de voordelen van inzien en op basis daarvan de schouders onder zetten. Alles staat of valt met het draagvlak op de werkvloer.
Minder schades en ongevallen
In dat geval levert het medewerkers meer werkplezier op. Dat ervaar ik keer op keer bij bedrijfsbezoeken als jurylid van de Prijs Veiligste Magazijn. Ook zie je dat bij bedrijven die 5S en de veiligheid goed op orde hebben, minder schades en ongevallen plaatsvinden. Logisch als je bedenkt dat standaardiseren betekent dat er minder geïmproviseerd hoeft te worden…
Voorkom je onverwachte situaties, dan voorkom je ook risico’s. Zo vergroot je de veiligheid op de werkvloer. Dit leidt tot beter gemotiveerde werknemers, met alle positieve gevolgen van dien. En daar worden we allemaal gelukkig van.