Ga naar hoofdinhoud

Is jouw magazijn dit jaar veiliger geworden, of niet?


Voor de logistieke sector is december altijd een bizar drukke periode: we zitten nu midden in de eindsprint naar de finish van 2022. Veel warehousemanagers zitten nog volop in de operatie om alle leveringen op tijd bij klanten bezorgd te krijgen. Of het nu gaat om kerstcadeaus voor consumenten, voorraden voor supermarkten of de bestellingen van de horeca. Maar als het dan allemaal weer gelukt is, lenen de rustiger dagen rond de jaarwisseling zich traditioneel voor een evaluatie op het jaar dat achter ons ligt.

Aandacht voor aanrijdingen en vallende lading

Dat geldt ook voor mij. We hebben afgelopen jaar specifiek en uitvoerig aandacht besteed aan aanrijdingen en vallende lading. Omdat dat de twee grootste risicofactoren in het magazijn zijn. Ik schreef erover in dit blog, maar BMWT zette ze ook in de schijnwerper door onze webinars en podcasts. Maar altijd heel concreet: waar moet je op letten, wat gaat er mis en wat kun je eraan doen?

Neem deze onderwerpen alsjeblieft in je evaluatie mee. Wat hebben jullie voor stappen gemaakt als het gaat om veilig werken? Wat is je opgevallen, wat zit je toch nog dwars? Hebben jullie veel aanrijdingen met heftrucks, valt er te vaak lading uit stellingen? Vraag vooral ook aan je team wat hun ervaringen en inzichten zijn… Wat kun je gezamenlijk doen om de situatie te verbeteren?

Maak er een teamprestatie van

Maak daar dan meteen een van je goede voornemens voor 2023 van. En dan heb ik het niet alleen over de aanrijdingen en de vallende lading, maar ook over het betrekken van alle medewerkers. Want betere veiligheid is echt een teamprestatie, dat zal niemand ontkennen.

Als de manager veiligheid wel hoog op zijn agenda heeft staan, maar dat niet weet te verkopen aan de teamleden, weet je bij voorbaat dat het niets oplevert. Van de andere kant wordt het ook niks als de medewerkers juist wel hun best willen doen voor een betere veiligheid en het management er niet in meegaat.

Minder moeite, meer resultaat

Iedereen moet zich bewust zijn van de gedeelde verantwoordelijkheid, weten dát het veiliger moet en ook kan en ook bereid zijn daar moeite voor te doen. Maar dat is juist het mooie: als je het samen doet, kost het weinig moeite en is het resultaat des te groter.

Denk niet dat het groots en meeslepend moet zijn, houd het eenvoudig. Met kleine stappen kom je vaak veel sneller vooruit.

Ik wens iedereen fijne feestdagen en een goede, veilige start van 2023.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven