Ga naar hoofdinhoud

Hou een beetje meer van je heftruck?


Jan Hommes, directeur van brancheorganisatie BMWT, schrijft elke drie weken op Warehouse Totaal over wat hem bezighoudt. In deze blog: nut en noodzaak van goed en veilig onderhoud van de heftruckvloot.

Werknemers zijn het grootste kapitaal van een bedrijf. Ook in de logistiek. En dus moet je goed voor hen zorgen. Zij zijn de drijvende kracht, lossen problemen op en zonder hen staat alles stil. Wat betreft dat laatste aspect, komt het rijdend materieel op een goede tweede plaats. Want zonder heftrucks krijg je geen pallet in of uit een stelling.

In het magazijn is die vloot een onmisbare factor in het productieproces. Maar ook een kwetsbare en risicovolle factor. We weten allemaal dat aanrijdingen al jaren bovenaan staan in de lijst met ongevalsoorzaken in onze business. Dus moet je aandacht besteden aan de staat van het materieel en de manier waarop het personeel ermee om gaat.

Productief én veilig

Dan heb ik het niet alleen over hoe hard ze ermee rijden en of ze toch niet af en toe een te zware last tillen. (“Ach, het kan wel eventjes. Dan staat die kist niet meer in de weg.”) Evengoed belangrijk is dat de heftrucks en ander materieel geschikt zijn voor het werk – onder meer een kwestie van goed advies van je leverancier bij de aanschaf; wat heb je nodig, waar kun je productief én veilig mee uit de voeten? In de begrippen productief en veilig zit namelijk geen tegenstelling… ze versterken elkaar juist.

Schijntje

Het zou geen enkele warehousemanager mogen verrassen dat goed, periodiek onderhoud eveneens cruciaal is als je het magazijn probleemloos wilt laten draaien. Net als de jaarlijkse veiligheidskeuring. Ja, dan staat die machine even stil. En ja, het kost geld. Maar die investering is het dubbel en dwars waard. Zowel qua tijd als geld gaat het om een schijntje als je bedenkt wat het potentiële tijdverlies en de kosten van schade en verlet zijn indien een truck kapotgaat en stilvalt. Of nog erger: als er een collega door gewond raakt.

Eerlijk is eerlijk: zelfs dan kan zich een incident voordoen. Maar als je je vloot goed en veilig onderhoudt, kun je aantonen dat je op dat vlak arbotechnisch je zaakjes goed op orde hebt.

Langere levensduur, hogere restwaarde

Goed onderhoud verlengt de levensduur van apparatuur en aan het eind van die termijn ook nog eens een hogere restwaarde. Tel uit je winst! Omgerekend heb je het over een lagere kostprijs per uur. 

Bij lease en huur gelden dezelfde principes, alleen liggen de verantwoordelijkheden – voor onderhoud en keuring – niet bij de warehousemanager maar bij het bedrijf waar hij de machines van least. Dat is een extra pré, naast de keuze om de vloot niet op de balans te hebben staan en het geld in andere zaken te investeren. Een heel begrijpelijke keuze: als retail of logistiek je core business is, is het beheer van logistiek materieel dat niet.

Last minute risicoanalyse

Maar ook dan is het nog steeds zaak om goed en dus veilig met heftrucks om te gaan. Alsof ze van jezelf zijn. Dus druk je personeel op het hart om er voorzichtig mee te zijn en er goed voor te zorgen. Door bij het begin van de shift bijvoorbeeld de last minute risicoanalyse te doen. Even controleren of de machine in orde is en alles zo functioneert dat ze er veilig mee kunnen werken. Geef een beetje liefde aan je heftruck. Je krijgt er zo veel voor terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven