Eind maart was het startsein voor de 15e editie van de Prijs Veiligste Magazijn. Samen met evofenedex en Tempo-Team organiseren we als BMWT deze verkiezing om de veiligheid in de logistiek een extra impuls te geven. Hoe wint jouw bedrijf deze prestigieuze onderscheiding? Als jurylid heb ik de afgelopen jaren in heel wat magazijnen rondgekeken. De winnaars van goud, zilver en brons hadden een aantal opmerkelijke overeenkomsten. Die geef ik de lezers van Warehouse Totaal graag als tips mee.
Tip 1: Jullie bedrijf is al serieus bezig met het veiligheidsbeleid
Het gaat van aandacht voor veiligheid in teambesprekingen tot trainingen van mensen en onderhoud en keuringen van machines. Dat is natuurlijk een open deur. Maar de kans is groot dat je niet weet hóé ver je bent. Door in te schrijven kun je dat te weten komen. De onafhankelijke beoordeling maakt duidelijk waar je staat en waar je eventueel nog voortgang kunt boeken.
Tip 2: Iedereen in het bedrijf vindt veiligheid belangrijk.
Bij de bedrijven die in afgelopen jaren in de prijzen zijn gevallen, zie je dat ze van hoog tot laag ermee bezig zijn. Wat zeker helpt, is dat er één of twee ambassadeurs zijn die als aanjagers functioneren. Liefst mensen die dicht op het werkproces zitten, zodat ze zien wat er op de werkvloer gebeurt. Niet iemand die op afstand met spreadsheets in de weer is.
Tip 3: Het veiligheidsproces is onderdeel van de bedrijfsvoering.

Dat betekent onder meer dat veiligheid en risico’s worden gemonitord, met bijvoorbeeld registratie van near misses en incidenten. Maar ook dat er werk wordt gemaakt van verbetervoorstellen van medewerkers. Veiligheid moet terugkomen in de processen en net zo’n vanzelfsprekend issue zijn als productie en logistiek.
Tip 4: Doe het op een manier die bij jullie bedrijf past.
Adviezen van deskundigen zijn waardevol en van collega-bedrijven kun je heel veel leren. Als je de kans hebt elders een kijkje in de keuken te krijgen, moet je dat vooral doen. Maar kopieer niet klakkeloos maatregelen of processen van anderen. Het veiligheidsbeleid moet passen bij jullie bedrijf, bij jullie cultuur. Alleen als het authentiek is, voelt het logisch, gaan mensen er vanuit zichzelf mee aan de slag. Dan blijven ze er ook mee werken.
Op die vier punten scoren bedrijven met een veilig magazijn hoog. Komen de tips bekend voor? Werken jullie al zo? Gefeliciteerd! Wil je weleens toetsen of jullie magazijn echt zo veilig is als je denkt? Schrijf dan vóór 1 juli in voor de Prijs Veiligste Magazijn. Zowel kleine magazijnen (tot en met 25 medewerkers) als grote magazijnen (meer dan 25 medewerkers) maken kans. En je wordt er altijd beter van!