Ga naar hoofdinhoud

Hoe keur je virtueel een heftruck?


Jan Hommes, directeur van brancheorganisatie BMWT, schrijft elke drie weken op Warehouse Totaal over wat hem bezighoudt. In deze blog: over het virtueel keuren van heftrucks.

Jan Hommes: “

Langzaam lijken we met z’n allen te wennen aan de nieuwe realiteit. Met de overheidsmaatregelen tegen de coronaverspreiding is ieders leven op slag ingrijpend veranderd. Grote delen van de samenleving zijn (nagenoeg) stil komen te staan. Aan de andere kant was het in de eerste twee weken een gekkenhuis in de supermarkten en distributiecentra. Nog erger dan de jaarlijkse kerstdrukte. En hier kon de keten zich niet eens op voorbereiden.

Liever even geen ‘vreemden’ over de vloer

Het is zaak zo praktisch mogelijk om te gaan met de beperkingen. Zoals die van ‘social distancing’. Hoe doe je dat bijvoorbeeld met de BMWT-keuringen van heftrucks en ander werkmaterieel? Je wilt als ondernemer nu liefst helemaal geen ‘vreemden’ over de vloer. Vergaderen gaat online best prima en ook nog eens zeer efficiënt, zo ervaren we deze dagen allemaal, maar virtueel een heftruck keuren is toch andere koek.

Met z’n allen willen we dat veilig werken mogelijk blijft. Dus daarom is mijn advies: probeer regulier onderhoud en keuringen zoveel mogelijk op tijd te laten doen. In de Arbowet staat immers dat je als werkgever moet zorgen dat de machine die je ter beschikking stelt, veilig functioneert. Die veiligheid kun je bewijzen door aan te tonen dat je periodiek onderhoud en keuringen hebt laten uitvoeren.

Maar we begrijpen het uiteraard als een bedrijf in het licht van de aanbevelingen van het RIVM een geplande BMWT-keuring liever even uitstelt. Daarom hebben we in deze buitengewone omstandigheden besloten het keuringsregime tijdelijk te verlichten (de voorwaarden daarvoor kunt u lezen op onze website).

Nood breekt wet

Nood breekt wet. Maar bespreek het met uw leverancier. Die kent uw machines en kan u adviseren of en hoe uitstel verantwoord is.

Is uitstel van de keuring of servicebeurt mogelijk, dan is het wel raadzaam extra aandacht te schenken aan de veiligheid van uw materieel – en daarmee dus ook aan die van uw medewerkers. Wijs de bestuurders erop dat ze nóg alerter dan gewoonlijk moeten zijn. Zeker bij de dagelijkse veiligheidscontrole (gebruik de checklist van BMWT-Keur). Let er ook op dat bestuurders vóór elke shift de veiligheidscheck uitvoeren.

Met open armen

Zijn er twijfels over het goed functioneren of de veiligheid van een heftruck of andere machine? Gebruik die dan niet meer tot de keuring, servicebeurt of reparatie is uitgevoerd. Want je wilt niet dat je alles doet voor de veiligheid en gezondheid van je personeel om corona buiten de deur te houden, maar ondertussen andere risico’s accepteert. Dat lijkt mij een kwestie van gezond verstand.

Trouwens: ook de leverancier heeft vanzelfsprekend alle mogelijke maatregelen genomen om besmetting via hun monteurs te voorkomen. Dus in veel gevallen kunt u hem of haar met een gerust hart ontvangen. En met open armen, als u maar gepaste afstand houdt. En we weten inmiddels allemaal dat dat anderhalve meter is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven