Ga naar hoofdinhoud

Efficiënt blijven werken onder hoogspanning, hoe doe je dat?


De economie draait op volle toeren. Hoe voorkom je dat bij een hoge werkdruk je personeel opgebrand raakt en levertijden niet worden gehaald? Arjen Lagerweij is bedrijfsadviseur bij evofenedex op het gebied van magazijnen. Hij geeft aan wat de aandachtsgebieden zijn om efficiënt te blijven werken onder hoogspanning. 

Arjen Lagerweij

Lagerweij: “Een van de kenmerken van logistiek is dat er zo veel mogelijk gedaan moet worden in zo min mogelijk tijd. Wanneer de druk te veel oploopt, is het verloop onder het personeel groot. De tijd om nieuwe medewerkers goed op te leiden ontbreekt, iedereen krijg het nog drukker en de stress neemt toe. Er zijn bedrijven die zich volledig focussen op de uitgaande stroom en daarbij de ingaande stroom verwaarlozen. Door de drukte daalt de orderbetrouwbaarheid waardoor het klachten regent bij customer service en mag de retourenafhandeling ook overuren draaien. Het probleem wordt dus ook nog verschoven naar andere afdelingen. Je raakt van een vicieuze cirkel in een negatieve spiraal!”

“Sla vooral niet de ploegstart over. Dat lijkt aantrekkelijk, maar juist in drukke tijden is een goede aftrap met instructies en communicatie van essentieel belang.”

-Arjen Lagerweij, bedrijfsadviseur evofenedex

Terug naar de basis
“Om je logistieke processen in goede banen te leiden, kijk je van het moment waarop de grondstoffen worden ingekocht tot het moment waarop het eindproduct naar de consument gaat. Wanneer er veel orders zijn, is het belangrijk om het overzicht te bewaren en de structuur te volgen die is opgezet. Sla vooral niet de ploegstart over. Dat lijkt aantrekkelijk, maar juist in drukke tijden is een goede aftrap met instructies en communicatie van essentieel belang. Het is een bekend fenomeen dat men als het druk is iedereen individueel orders gaat geven. Een gestructureerd werkend collectief houdt het bedrijf echter draaiende.”

Training
“Wanneer je een logistiek expert bent zegt dat niets over je communicatieve vaardigheden. Mensen hebben handvatten nodig bij het omgaan met stress. Hoe krijg je alle neuzen dezelfde kant op wanneer je wilt dat er overgewerkt wordt? Als ondernemersvereniging evofenedex coachen we bedrijven en bieden we ze tools om in stressvolle situaties het hoofd koel te houden. Als logistiek manager heb je een voorbeeldfunctie. Wanneer die rustig blijft heeft dit een positieve uitwerking op de medewerkers. Vaak zien we dat er keihard meegewerkt wordt maar dat dit het overzicht van prioriteren en een betrouwbaar proces niet ten goede komt.”


“De oplossing om efficiënt met een hoge werkdruk om te gaan is de structuur volgen en die vooral niet loslaten omdat er onder spanning moet worden gepresteerd”


 

Ontspanning
“Om de druk van de ketel te halen is ontspanning onontbeerlijk. Mensen houden het langer vol wanneer een fijne sfeer wordt gecreëerd. Bij hoge werkdruk moet er ook ruimte zijn om de werkvloer te verlaten, een frisse neus te halen of te darten. Daarna kun je er weer even tegenaan. Voorkom dat mensen maar doorbuffelen en opgebrand raken.”

Weten wat er speelt

De toe- of afname van werkdruk kun je volgens Lagerweij vaak tijdig zien aankomen. “Ik druk de logistiek manager altijd op het hart om op de hoogte te blijven van al wat er reilt en zeilt in het bedrijf. De oplossing om efficiënt met een hoge werkdruk om te gaan is de structuur volgen en die vooral niet loslaten omdat er onder spanning moet worden gepresteerd.”

  • Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met ondernemersvereniging evofenedex.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven