Ga naar hoofdinhoud

Durf te dromen van een veilig 2022


Jan Hommes, directeur van brancheorganisatie BMWT, schrijft elke drie weken op Warehouse Totaal over wat hem bezighoudt. In deze blog: dat dromen over veiligheid werkelijkheid kunnen worden.

December leent zich er zo goed voor: terugblikken op het afgelopen jaar, plannen maken voor het nieuwe en dromen over wat er beter of zelfs helemaal anders kan (of moet). Iedereen zal dat herkennen. Ik neem er deze keer eens goed de tijd voor en ik hoop jij ook. En als je verantwoordelijk bent voor – of gewoon betrokken bij – de veiligheid in jullie magazijn, raad ik je aan eens extra aandacht te schenken aan dat onderwerp. Wat is je droom, je ideaal en wat ga je er in 2022 aan doen?

Waar lig je wakker van?

Sta er eens bij stil: waar zit jouw grootste zorg op veiligheidsgebied? Waar lig je wakker van? Wat ging in 2021 maar net goed (of helemaal fout)? Wat kan beter? Maar ook: wat gaat wél goed, welke verbeteringen hebben jullie afgelopen jaar voor elkaar gekregen? En waar word je blij van?

Lees alle blogs van jan Hommes

Want het is vast niet allemaal kommer en kwel. Benut de positieve zaken om erop verder te bouwen, zodat de totale veiligheid verbetert binnen het bedrijf of dat deel waarvoor jij verantwoordelijk bent. Je hebt daar meer invloed op dan je denkt…

Cijfers én gevoel

Het mooie is dat iedereen vooruitgang kan boeken – en vaak al met heel eenvoudige ingrepen. Ongeacht waar je staat op de veiligheidsladder en hoeveel of hoe weinig al gebeurt voor de veiligheid binnen jullie magazijn.

Bedrijven die er al langer en intensiever mee bezig zijn, zullen uit hun systemen en analyses informatie krijgen hoe ze scoren en welke activiteiten of hotspots extra aandacht vragen. Ook daar wil ik het management vragen om door de cijfers heen te kijken. Luister naar je eigen gevoel: knaagt er iets? Wat ervaar je als je met kritische blik een rondje door het magazijn loopt?

Waar kun je winst boeken?

Dat hoeft niet meteen, ik ben me bewust van de hectiek die inherent is aan de decembermaand. Maar in de week tussen kerst en oud en nieuw is er vast een moment voor bezinning, voor het formuleren van die droom: nul ongelukken met interne logistieke middelen. Ik weet zeker dat het inspiratie geeft om in het nieuwe jaar mooie stappen te zetten voor veilig werken.

Vind je het lastig om te beginnen? Hou je dan vast aan de vier pijlers van een veilige logistieke omgeving: mens, machine, werkomgeving en bedrijfscultuur. Veilig werken is een wisselwerking tussen die factoren. Aan de hand daarvan kun je snel en redelijk eenvoudig in kaart brengen hoe het ervoor staat. Waar je al trots op kunt zijn en waar nog winst te boeken is in 2022.

Weet dat je bij BMWT terechtkunt voor hulp en advies. Download bijvoorbeeld ons whitepaper ‘De vier pijlers van een veilige logistieke omgeving’. Als je op basis daarvan meer wilt weten, helpen we je graag. Ook in het nieuwe jaar.

Ik wens je fijne feestdagen, veel inspiratie en een goed en veilig 2022.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven