Ga naar hoofdinhoud

Digital twins en supply chain komen samen


Artificial intelligence (AI), machine learning (ML), the Internet of Things(IoT) en andere technologische ontwikkelingen zoals robotica hebben ervoor gezorgd dat innovatie en groei in de logistieke sector de afgelopen jaren in een stroomversnelling zijn geraakt. ‘Hyperautomation’, ook een direct gevolg van deze ontwikkelingen, zorgt ervoor dat supplychainnetwerken steeds efficiënter worden. Eén van de potentieel meest impactvolle bijproducten van deze hyperautomation is het zogenaamde digitaltwinsconcept, zegt Pieter Van den Broecke, Managing Director Benelux en Duitsland bij Manhattan Associates.

Digital twins zijn digitale kopieën van een fysiek object of proces in de echte wereld. Exacte representaties van producten of processen waarin alle datasetszijn vastgelegd. Op basis hiervan kunnen digitale modellen vervolgens worden ontwikkeld en getest voor innovaties, verbeteringen of meer efficiëntie.

Risicoloos innoveren

In plaats van dat de digital twin alleen als zender van relevante informatie wordt gebruikt, kan hij ook op kleine of grote schaal worden aangepast. Ontwerpers kunnen zo risicoloos kijken wat verandering van een variabele (het warehouse) doet met de output (energiekosten, slijtage, maar ook leveringssnelheid en arbeidsefficiëntie) van het product of proces.

Stel dat een ontwerper van een DC kan berekenen hoe de efficiëntie van de samenwerking tussen robot en mens wordt verbeterd door het gangpad te verbreden. Hiermee kan vervolgens een dagelijkse tijdsbesparing gerealiseerd worden doordat de orderpicking efficiënter verloopt. Het berekenen en testen van dit soort hypotheses is door de ontwikkeling van digital twins nog nooit zo eenvoudig, snel of goedkoop geweest.

Twins in de supply chain

Ook voor supply chains en logistiek kunnen digital twins de impact van verschillende variabelen aantonen, zonder dat deze veranderingen meteen geïmplementeerd hoeven te worden.

Simpel uitgelegd: een supermarktketen weet op basis van data alles over de snelheid en efficiëntie waarmee vrachtwagens hun winkels bevoorraden. Door dit proces digitaal na te bouwen, kunnen de supermarkten zien wat bijvoorbeeld een vroegere levertijd of inzet van vrachtwagens met meer of minder capaciteit met de efficiëntie en dus de kosten van het proces doet.

Retailers zijn in staat om verschillende fulfilmentmodellen te reproduceren en op basis hiervan te bepalen wat de meest efficiënte en rendabele manier is om bestellingen af te handelen. Bestellingen kunnen zo het snelst of op de meest milieuvriendelijke manier op hun eindbestemming worden bezorgd. Hiermee realiseren merken de beste marges en bieden zij tegelijkertijd de juiste klantervaring.

Bovendien kan op basis van de gegevensanalyse blijken of directe levering vanuit een winkel of een ander distributiecentrum of misschien zelfs rechtstreeks vanuit de fabriek de meest efficiënte en effectieve keuze is. Of inzichtelijk maken wat de gevolgen zijn wanneer er verschillende levertijden en opties geboden worden. En alle output levert nieuwe data aan die twin, data die een volgende simulatie rijker en nauwkeuriger maken.

Verkies snelheid niet boven nauwkeurigheid

Hoewel veel retailers digitaltwintechnologie nog praktisch moeten gaan toepassen, kan deze technologie bepalend worden voor het succes van bedrijfsprocessen die afhankelijk zijn van meerdere en steeds veranderende variabelen en waarbij snelheid en efficiëntie doorslaggevend zijn, zoals hun supply chains.

Slimme algoritmen en effectieve datamodellering maken het mogelijk om grip te krijgen op veel van de complexe processen en de veranderende uitdagingen die de moderne klantverwachtingen met zich meebrengen. Hoewel digitaltwintechnologie zeker geen wondermiddel is, is het voor retailers absoluut de moeite waard om te kijken naar de voordelen die deze aanpak kan opleveren.

Tekst: Manhattan Associates.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven