Dat rijdend materieel elk jaar gekeurd moet worden, daar houdt elke warehousemanager wel rekening mee. Al is het maar doordat er geregeld een monteur naar die trucks komt kijken voor regulier onderhoud. Bij magazijnstellingen bestaat de kans dat het er weleens bij inschiet. Grote kans dat de leverancier van de stellingen hem er dan op wijst als het weer tijd is voor BMWT-Keur. Want de jaarlijkse keuring is onmisbaar als je wilt voldoen aan de Arbowetgeving.
Domino Day
Stellingen vallen minder in het oog, ook al doordat het statische voorwerpen zijn. Die staan daar maar te staan. Ook als je ze geen aandacht geeft, staan ze er over tien jaar nog. Tenzij… het een keer goed misgaat.
Iedereen kent de spectaculaire filmpjes op internet van instortende magazijnstellingen, soms rij na rij alsof het dominostenen zijn. In Nederland is zo’n Domino Day met magazijnstellingen, voor zo ver ik het weet, gelukkig nooit voorgekomen. Het gebeurt ook bijna nooit spontaan; meestal is de oorzaak een onhandige manoeuvre met een heftruck waardoor een stelling omvalt.
Aanrijdschades zijn een signaal
Maar het kan wel degelijk gebeuren. Magazijnstellingen hebben vaak flink wat te verduren. Daarom is het goed om aanvullend op de verplichte jaarlijkse keuring ook zelf maandelijks (de conditie van) de stellingen te controleren. Gewoon tijdens een inspectierondje door het magazijn. Zijn er zichtbare (aanrijd)schades? Kan dat deukje wel of geen kwaad?
Overigens: als er veel aanrijdschades aan stellingen zijn, zou je je op je achterhoofd moeten krabben. Grote kans dat het een signaal is dat het gedrag in jullie magazijn niet zo veilig is als je denkt (of wilt). Dan gaat er vast meer mis. Dat geldt ook als alle producten schots en scheef in de stellingen staan. Zorgvuldig omgaan met materieel en goederen is nodig om de risico’s te verminderen.

Bij bedrijven die hun zaakjes op veiligheidsgebied goed op orde hebben, zijn de inspecties een vaste routine. Een medewerker is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor drie of vier gangen en loopt de stellingen daar elke werkdag even langs. Gewoon een snelle, visuele inspectie.
Stabiliteit en belastbaarheid
Ik raad je aan om ook eens te checken of de stellingen nog zo staan als die ooit werden geplaatst én of ze nog zo worden gebruikt als waarvoor ze ontworpen zijn. In de loop van de tijd zijn er misschien aanpassingen aan gedaan. Zo kunnen er dragers zijn toegevoegd of weggehaald. Zijn de stabiliteit en de belastbaarheid nog in orde? Om dat te bepalen is de kennis en hulp van de leverancier vaak nodig. Het komt nogal eens voor dat er te zware goederen worden geplaatst. Is de constructie daar wel op berekend?
Alertheid is ook zeker gewenst bij entresolvloeren. Niet alleen de sterkte van de constructie daarvan, maar misschien nog wel meer de valrisico’s. Let op: het vallen van goederen en/of medewerkers staat in de top 3 van bedrijfsongevallen in het magazijn. Met een entresol ga je op hoogte werken, dat brengt extra risico’s met zich mee. Zorg dus voor een goede valbeveiliging.