Ga naar hoofdinhoud

Coronaprotocol: hoe praktisch en veilig kun je ermee werken?


Jan Hommes, directeur van brancheorganisatie BMWT, schrijft elke drie weken op Warehouse Totaal over wat hem bezighoudt. In deze blog: over het nut van het coronaprotocol en veilig blijven werken.

Jan Hommes: “Met een paar praktische maatregelen is het onderhoud in de meeste gevallen prima uit te voeren.”

Ook op anderhalve meter is het heel goed mogelijk om heftrucks, reachtrucks en soortgelijke machines te keuren en onderhoud te plegen. Een coronaprotocol om veilig te werken was voor onze leden dan ook eigenlijk niet vereist. Toch hebben we samen met onze collega’s van Fedecom en RAI Verenging een brancheprotocol opgesteld. Dat geeft bedrijven en medewerkers die voor de interne logistiek werken met dergelijke voertuigen zekerheid en duidelijkheid.

Zo nemen we eventuele drempels weg. We vinden het belangrijk dat periodieke keuringen van arbeidsmiddelen weer zoveel mogelijk worden uitgevoerd. Dat helpt werkgevers om een veilige werkplek te creëren, zoals ze verplicht zijn volgens de Arbowet- en regelgeving.

Gratis te gebruiken

‘Ons’ protocol is een aanvulling op het protocol “Samen veilig doorwerken” dat de vakbonden, overheid en werkgeversorganisaties in de bouw en techniek al eerder opstelden. Het is op maat gemaakt voor leden van BMWT. Maar iedereen die er baat bij heeft, mag er gratis gebruik van maken.

Het protocol is goedgekeurd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en inmiddels ook gepubliceerd op www.mijncoronaprotocol.nl. Dat is een gezamenlijke website van VNO-NCW, MKB-Nederland en de rijksoverheid waarop iedereen informatie kan vinden over de maatregelen per branche.

Het kan prima in de praktijk

Voor onze branche komt het grotendeels neer op maatregelen die de meeste bedrijven al kort na de uitbraak namen. Daar hoeven we niet heel erg ingewikkeld over te doen. Het gaat erom te zorgen dat de monteur afstand houdt, de procedure volgt, en dat iedereen de hygiënemaatregelen in acht neemt. Maar ook geen handen schudden en geen praatje pot bij een kop koffie.

Het is goed om te zien dat zowel leveranciers als eindklanten hun best doen de bedrijfsactiviteiten zo goed mogelijk door te laten gaan, binnen de grenzen die er nu eenmaal zijn. Met een paar praktische maatregelen is het onderhoud in de meeste gevallen prima uit te voeren.

Gezond verstand gaat boven strikte regels

Daarbij moet het gezond verstand, zoals zo vaak, leidend zijn. Bij te strikte regels op papier gebeurt het in de praktijk te vaak dat mensen niet meer nadenken; dat ze er te veel op vertrouwen en niet kritisch genoeg zijn. Niet op zichzelf en niet op de situatie.

Daarbij passen ook de steekproeven waarmee we de kwaliteit van de keuringen op het gewenste niveau houden. Die hebben we de afgelopen tijd achterwege gelaten, om de gang van zaken in magazijnen en distributiecentra zo min mogelijk te verstoren toen corona alle aandacht vroeg. Nu kijken we of en hoe we daar weer mee kunnen beginnen.

Uiteraard zullen we daarbij zo goed mogelijk rekening houden met de belangen van de bedrijven. Daarom starten we de steekproeven gefaseerd op: eerst in die sectoren en bedrijven waar de inspectie nauwelijks of helemaal geen hinder veroorzaakt voor de bedrijfsvoering. De ervaring die we daarmee opdoen, kunnen we dan voor andere sectoren en bedrijven benutten. Want we willen het praktisch en veilig doen. Niks nieuws onder de zon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven