Ga naar hoofdinhoud

Corona als katalysator voor een efficiëntere logistiek?


De coronacrisis heeft ons gezondheidssysteem en de hele gezondheidssector wakker geschud. Helaas heeft de crisis ook aangetoond dat de digitalisering in de gezondheidssector nog steeds een lange weg te gaan heeft. Vooral op het gebied van logistiek is de status quo op veel vlakken niet meer toereikend. Toch zijn er al meerdere softwareoplossingen op de markt, zoals bijvoorbeeld warehouse management systemen, die de logistieke processen kunnen digitaliseren en op die manier zowel het personeel kunnen ontlasten als de structuren kunnen vereenvoudigen.

Klaar voor de toekomst

Daniel Wöhr, persvoorlichter bij softwareproducent CIM Logistics, ziet de grootste uitdaging in het vinden van snelle oplossingen die direct kunnen worden geïmplementeerd. “Deze oplossingen moeten verder gaan dan alleen maar voorlopig uitkomst te bieden,” aldus Wöhr. “Ze moeten bovendien praktisch en flexibel zijn voor de toekomst.”

Perfect voor healthcare

CIM’s warehouse management software PROLAG®World is een modulair systeem dat een hoge mate van standaardisatie biedt. Dit stelt bedrijven in staat om met de essentiële functies te starten en het systeem daarna geheel naar eigen inzicht uit te breiden. Voordeel daarvan is, dat de software snel in gebruik kan worden genomen en dat de initiële investering lager uitvalt. PROLAG®World Healthcare is een pakket dat speciaal ontworpen is om te voldoen aan de complexe eisen van de gezondheidsbranche.

Het Zwolse Wecovi koos voor het WMS van CIM Logistics. Bekijk hier waarom.

Supply chains voor ziekenhuizen

Warehouse management ondersteunt ziekenhuizen met gedecentraliseerde opslag, levering aan klinieken en afdelingen, evenals het beheer van geneesmiddelen, bedden, maaltijden en chirurgische instrumenten.  Een efficiënte levering van materialen aan ziekenhuisafdelingen kan problematisch zijn. Het personeel verliest vaak veel tijd met het lopen van lange wegen om materialen op te halen om medicatie weg te brengen. “Het is daarom cruciaal om de bevoorradingsketens te optimaliseren en daarmee een vlot bevoorradingsproces te garanderen en de afstanden die verpleegkundigen en ander medisch personeel afleggen te beperken”, vervolgt Wöhr.

Een logistieke softwareoplossing is gemaakt om processen en materiaalstromen te optimaliseren – en kan eenvoudig worden geïntegreerd met een ziekenhuisinformatiesysteem (HIS). Een WMS kan bovendien het personeel ontlasten. Dit is heel belangrijk, vooral in een tijd waarin er een toenemend tekort is aan geschoolde arbeidskrachten.

Flexibele productieprocessen

De omgeving verandert voortdurend, niet alleen voor ziekenhuizen, maar ook voor medische distributeurs en producenten: bedrijven worden regelmatig gedwongen om hun processen aan te passen aan nieuwe wetten, richtlijnen en verordeningen. “Ook in dit opzicht is het belangrijk dat bedrijven kiezen voor gestandaardiseerde software waarbij op verzoek nieuwe functies kunnen worden toegevoegd”, adviseert Wöhr.

Met PROLAG®World kunnen klanten functies activeren of deactiveren zonder de dagelijkse gang van zaken in het magazijn te verstoren. Hierdoor kunnen zij flexibel blijven en zijn ze in staat om te reageren in tijden van crisis. Wöhr illustreert dit nog aan de hand van een recent succesverhaal, waarbij een klant direct vanaf het begin van de pandemie zijn systeemmogelijkheden uitbreidde en overstapte naar de productie van beschermende gezichtsmaskers.

Tekst: CIM Logistics

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven