Ga naar hoofdinhoud

Bekijk de RI&E positief en doe er je voordeel mee


Jan Hommes, directeur van brancheorganisatie BMWT, schrijft elke drie weken op Warehouse Totaal over wat hem bezighoudt. In deze blog: Hommes blikt vooruit op ‘de week van de risico-inventarisatie- en evaluatie’ en roept bedrijven op om vooral naar de voordelen van zo’n RI&E te kijken.

Jan Hommes.

Van 17 tot en met 21 juni is het ‘De Week van RI&E’. Het is alweer de vijfde keer dat met een themaweek aandacht wordt gevraagd voor de risico-inventarisatie- en evaluatie. Helaas is het nodig. Volgens de Inspectie SZW had vorig jaar slechts 45 procent van de bedrijven zo’n RI&E. Schrikbarend, vind ik. En dom. Want die eis is niet voor niets ingevoerd; er kan nog veel worden verbeterd als het gaat om gezondheids- en veiligheidsrisico’s op het werk.

RI&E is ‘niet sexy’

De RI&E is een verplicht onderdeel van de Arbowet. Ik snap heus wel dat het niet sexy is. Mensen associëren zo’n RI&E met een hoop gedoe en veel papierwerk. En wat levert het nou eigenlijk op? Het is als die vervelende taak die maar blijft liggen… Ik herken dat: aan het eind van de week ben je blij dat je het weer zó druk had dat je er echt niet aan toe kwam. Dat komt volgende week wel…

BMWT is de belangenbehartiger van leveranciers van bouwmachines, magazijninrichtingen, wegenbouwmachines en transportmaterieel. BMWT levert toegevoegde waarde op het gebied van veilig, deskundig en duurzaam werken.

Leveranciers van logistiek materieel hebben vanzelfsprekend veel kennis van hun machines en hoe die veilig gebruikt kunnen worden. Veilig betekent ook: inzetten voor het werk waarvoor ze ontworpen zijn. Daarom adviseren ze bij de keuze: in plaats van een gewone heftruck kun je voor jouw type magazijn beter een hoogbouwtruck of een reachtruck nemen.

Ondernemers, bekijk het positief

Hoe vaak zie je niet dat een heftruck ook ‘eventjes’ wordt gebruikt om iets te hijsen… Daar is hij niet voor gemaakt. In sommige gevallen kán het, maar dan moet je wel een aantal technische (voorzorgs)maatregelen nemen. Ook daarvoor kan men bij de BMWT-leden terecht die logistiek materieel leveren.

Veel ondernemers zien de RI&E nog steeds als een moetje… Een pak papier dat je nou eenmaal in de kast moet hebben liggen, maar waar je verder niets mee doet. Jammer, jammer, jammer! Mijn tip aan hen: bekijk het eens positief. Kijk naar de voordelen: met zo’n RI&E krijg je als bedrijf je risico’s in beeld, je brengt de oplossingen om die risico’s te beperken in kaart en het helpt je om veilig te werken.

Vakantiekrachten

Want laten we wel wezen: je hebt als werkgever gewoon de verplichting om veilige machines ter beschikking te stellen en je medewerkers goed te instrueren hoe ze die machines moeten bedienen en te zorgen voor een veilige werkomgeving. En denk, nu de vakantieperiode aanbreekt, ook aan de vakantiekrachten.

Is het echt zo moeilijk? Kost het werkelijk zo veel tijd? Nee, want een goede ondernemer kan je zo vertellen wat ze in zijn bedrijf doen en ook waar de risico’s zitten en wat ze er al aan doen. Het draait vervolgens om de vraag: welke stappen kunnen we nog nemen? En dan is de RI&E een handig instrument. Doe er je voordeel mee. Kijk als ondernemer in de spiegel en vraag jezelf eerlijk af: werken we echt veilig? Zo niet, dan moet je er iets aan doen. Eigenlijk zijn het stappen en vragen die bij elke werkvoorbereiding ook al aan de orde komen.

Een ongeluk zit in een klein hoekje

En voor degenen die toch vooral oog hebben voor die wettelijke verplichting: als je de RI&E goed hebt uitgevoerd en je de risico’s hebt aangepakt, dan sta je sterker als je de inspectie op bezoek krijgt nadat er onverhoopt toch iets is gebeurd. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Helaas dempt men de put meestal pas als het kalf verdronken is…

De BMWT bevordert gezond en veilig werken in de bouw, in magazijnen, in de wegenbouw en in het transport. Je leest er hier meer over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven