Ga naar hoofdinhoud

Autonome mobiele robots: herkenbare bezwaren weerlegd


De meeste bezwaren tegen autonome mobiele robots zijn ofwel het gevolg van verkeerde informatie, een gebrek aan informatie of perceptie over de toestand van de wereld en de problemen die zich opstapelen in supply chains. Dat stelt Jim Lawton, general manager and Vice President, Robotics Automation, Zebra Technologies. Hij zet de drie meest voorkomende bezwaren op een rij om te weerleggen.

Bezwaar 1: Ik heb niet veel mensen om technologie te beheren.

Met het robots-as-a-service (RaaS)-model heb je niet veel mensen nodig om flexibele automatiseringsoplossingen zoals AMR’s te beheren. Deze zeer veilige, eenvoudig te configureren, cloudgebaseerde robots kunnen op afstand worden beheerd. Ze kunnen indien nodig worden gecontroleerd en beheerd door externe leveranciers, waardoor het beheer van een ander technologieplatform van jouw team wordt weggenomen. Als je de robots eenmaal hebt geconfigureerd en operationeel hebt – wat binnen enkele dagen of uren kan gebeuren, afhankelijk van je gebruikssituatie – heb je niemand in je team nodig om iets met de robots te doen. Ze zijn gebouwd om zelfvoorzienend te zijn.

Als je ooit wilt inchecken, log je gewoon in op het dashboard om te zien hoe elke AMR presteert. Datzelfde dashboard is het startpunt voor het herconfigureren of opnieuw toewijzen van de AMR’s om nieuwe taken in jouw hele bedrijf te ondersteunen, of het nu gaat om het verplaatsen van meer artikelen, het werken in een andere zone of het verschuiven van de fabriek naar het magazijn voor materiaalbewegingen terwijl de arbeids- en orderniveaus fluctueren.

Bezwaar 2: Ik wil niet dat mensen weggaan omdat ze denken dat ze door robots worden vervangen.

Mensen gaan niet weg omdat men AMR’s of andere automatiseringsoplossingen aan het uitrollen is. Ze gaan weg omdat men dat niet aan het doen is. Werknemers zijn moe. Ze willen de last niet meer alleen dragen en kilometers achter elkaar lopen, althans niet op deze manier. Ze willen ook niet constant stoppen en opnieuw moeten beginnen met wat ze aan het doen zijn.

Sterker nog, driekwart van de werknemers die zijn toegewezen aan magazijnactiviteiten, is het er mee eens dat AMR’s hun werk minder stressvol zouden maken. Net zoals velen geloven dat als hun werkgevers niet investeren in technologie om de magazijnactiviteiten te verbeteren, ze op zijn minst de zakelijke doelstellingen van de organisatie niet zullen halen.

Lees ook
Autonomous mobile robots domineren het warehouse van de toekomst

Je moet niet vergeten: wanneer je bepaalde delen van jouw operatie niet automatiseert – met name die waarin mensen momenteel veel moeten lopen, tillen of lange afstanden moeten dragen – dan loopt men het risico dat mensen te weinig tijd en energie hebben om aan de vraag te voldoen.

Flexibele automatiseringsoplossingen zoals AMR’s zijn de beste manier om te voorkomen dat dock-to-stock- en uitvoeringsactiviteiten traag worden naarmate overwerkte teams uitgeput raken, vooral omdat ze uitputting voorkomen. Van alle wereldwijde magazijnmedewerkers die momenteel AMR’s gebruiken, zegt meer dan 80% dat de voordelen een hogere productiviteit en minder loop-/reistijd zijn.

Flexibele automatisering splitst de rol van één persoon in wezen op in twee delen: AMR’s zorgen voor de materiaalbewegingen, voorraadtellingen en andere dingen waarvoor geen mensen nodig zijn en mensen doen alle belangrijke taken, zoals daadwerkelijk lossen, produceren, verwerken, picken, verpakken of inventaris laden. De arbeidskracht vermenigvuldigt zich zonder het personeelsbestand te vergroten, waardoor mensen de capaciteiten krijgen die ze nodig hebben om nauwkeurige bestellingen op tijd en volledig te leveren voor consumenten. Beter nog, AMR’s kunnen de ontwikkeling van mensen helpen, aanvullen of vergemakkelijken waardoor zij kunnen groeien in hun rol en een nog grotere impact kunnen maken.

Tweederde van de wereldwijde magazijnmedewerkers waardeert AMR’s omdat ze doorgroeimogelijkheden naar nieuwe rollen of kansen mogelijk maken, volgens de Zebra’s Warehousing Vision Study.

Bezwaar 3: Robots zijn geen mensen.

Je hebt gelijk, dat zijn ze niet. Maar ze kunnen mensen sneller, slimmer, sterker, veiliger, productiever, efficiënter, nauwkeuriger en meer betrokken maken. Robots versterken werknemers. Ze vervangen ze niet. Mensen zullen altijd centraal staan in een bedrijf. Maar er komt een tijd dat men meer mensen nodig heeft, en die zijn misschien niet altijd beschikbaar. Dus je hebt een keuze: hoop dat de mensen die je hebt een wonder kunnen verrichten of laat ze zich verbazen over de beslissing om hun werklast te verlichten door robots in te schakelen die hen wat verlichting kunnen bieden.

Conclusie

Dingen doen zoals je ze altijd hebt gedaan, leidt niet tot verbetering en je moet de bedrijfsvoering continu verbeteren. Met AMR’s kan jij een bedrijf groter laten lijken naarmate de vraag toeneemt. Beschouw een flexibele automatiseringsimplementatie dus niet als iets waar je aan toekomt wanneer dat uitkomt. Maak er vandaag een prioriteit van. Het is een van de weinige dingen die men daadwerkelijk kan doen om operaties te automatiseren en werknemers binnen een dag of twee uit te breiden, zonder processen opnieuw te ontwerpen of werknemers opnieuw te trainen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven