Ga naar hoofdinhoud

12 vragen voor u begint met GtP


Overweegt u een goods-to-person (GtP)-systeem? Dit is wat je volgens Peter De Henau, managing director Savoye Benelux, moet weten.

WAARVOOR IS HET GESCHIKT?

Een GtP oplossing moet de efficiëntie van het orderverzamelen verhogen en de logistieke kosten verlagen. Ze is ook geschikt voor bijvoorbeeld de tijdelijke opslag van gepickte bestellingen. Het is belangrijk om twee soorten goederenstromen tegelijkertijd te kunnen verwerken, hetzij bij aanvang of in de toekomst.

HOE REACTIEF IS HET SYSTEEM?

De reactietijd wordt gemeten vanaf het moment dat de order door het WMS of ERP wordt verzonden tot de start van het orderverzamelen op de werkvloer. Hoe sneller de reactietijd, hoe sneller het systeem bestellingen kan verwerken.

IS HET IN EEN BESTAAND MAGAZIJN TE INTEGREREN?

Een GtP-oplossing wordt vaak gebruikt naast andere orderpickprocessen (handmatig of geautomatiseerd), zoals van SKU’s met een zeer hoge of zeer lage omloopsnelheid of producten met ongewone afmetingen. Een GtP-oplossing moet in bestaande situaties kunnen worden geïmplementeerd.

VOOR WELK TYPE ORDERS IS HET GESCHIKT?

Een GtP-oplossing moet elk ordertype kunnen verwerken. Het moet niet uitmaken of een order veel of weinig orderregels heeft.

WAT ZIJN DE PRESTATIES VAN HET WERKSTATION?

De prestaties van de werkstations zijn cruciaal voor een goede terugverdientijd van het GtP-systeem. Deze worden bepaald door het mechanische ontwerp, de specifieke kenmerken van de pickactiviteit en het aantal bestellingen dat parallel wordt verzameld. Producten van eenzelfde bestelling moeten van groot naar klein worden aangevoerd om onnodig te tillen en puzzelen te vermijden.

WAT IS DE IMPACT OP DE MEDEWERKER?

Hogere prestaties betekenen een hoger aantal herhalingen van dezelfde handelingen. Om de fysieke belasting te beperken, is het essentieel dat de pick- en plaatsbewegingen tussen schouder- en heuphoogte plaatsvinden. Schuin aangevoerde bakken minimaliseren de belasting.

VOOR WELKE KWALITEIT VAN ORDERVERZAMELEN IS HET GESCHIKT?

Het werkstation moet een hoog kwaliteitsniveau van orderverzamelen garanderen. Eenvoudige processen, duidelijke informatie en instructies, en een minimum aan pick- of putopties zorgen voor minder fouten.

HOEVEEL RUIMTE NEEMT HET IN BESLAG?

De ingenomen ruimte is het gevolg van het aantal SKU’s dat moet worden opgeslagen, de voorraad per SKU, de eisen ten aanzien van de goederenstroom en de beperkingen van de beschikbare oppervlakte. Dat geldt voor zowel een bestaand als een nieuw magazijn.

VOOR WELKE HOEVEELHEDEN SKU’S IS HET GESCHIKT?

Het systeem moet de benutting van de ingenomen ruimte maximaliseren, door lege opslaglocaties tot een minimum te beperken en door de voorraadvolumes zo goed mogelijk aan te passen aan de bestelde hoeveelheden per SKU. Dit wordt bepaald door het mechanisch ontwerp, de ruimte voor de transportsystemen, eisen van verzekeraars zoals een sprinklerinstallatie en de flexibiliteit in de keuze van product opslag.

WELKE MECHANISMEN ZIJN ER VOOR OPSLAGEFFICIENCY?

Het is noodzakelijk om de operationele processen goed te kennen, zoals de opslag- en voorraadeisen of preventieve en corrigerende methoden voor een maximale benutting van het opslagsysteem.

WELK ONDERHOUD IS ER NODIG?

Belangrijk is dat onderhoud wordt uitgevoerd zonder de rest van het systeem te verstoren. Het eventueel vervangen van shuttles moet snel worden uitgevoerd.

IS BEGELEIDING EN SUPPORT BESCHIKBAAR?

Het implementeren van een GtP-oplossing heeft zowel impact op de teams als op de processen. De juiste partner zorgt voor een zo efficiënt mogelijke overgangsperiode door bijvoorbeeld training van de medewerkers, assistentie tijdens de overgang, e-learning en training voor nieuwe gebruikers en het monitoren van KPI’s en de prestaties.

Deze 12 vragen worden uitgebreid besproken in een whitepaper. Download het op savoye.com of vraag het aan via contact-benelux@savoye.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven