Wie wil nog een conveyor? • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Wie wil nog een conveyor?


Op vakbeurzen komen ze achter elke stand tevoorschijn: kleine flexibele, wendbare en makkelijk inpasbare AGV’s. Ze worden alleen maar goedkoper en slimmer en daarmee vormen ze een steeds aantrekkelijker alternatief voor conveyors. Tot op zekere hoogte. Aandachtspunt blijft de vaak beperkte capaciteit van AGV’s in vergelijking met conveyors.

De vraag is of AGV nog wel de juiste term is. Deze letters staan voor automatisch geleid voertuig, maar de nieuwste voertuigen worden niet langer geleid. Die vinden zelfstandig hun weg door het warehouse.

De AGV’s van magazijninrichter GreyOrange

“Een AGV is een computer op wielen die geprogrammeerd is voor een specifieke taak. Denk aan de afvoer van goederen van een productielijn naar een vast punt in een warehouse. Dat zijn taken die waarschijnlijk jarenlang elke dag op dezelfde wijze worden uitgevoerd. Dat kan heel goed met een voertuig die voor die specifieke taak is geoptimaliseerd”, zegt Ronald Schepers van Logaps, het bedrijf dat magazijninrichter GreyOrange in Nederland vertegenwoordigt.

Schepers krijgt bijval van Werner De Swaef, sales director van magazijninrichter Knapp: “De klassieke AGV’s zijn vaak voorzien van lasernavigatie, waarmee ze hun weg vinden via reflectoren op de wanden. Ze rijden volgens voorgeprogrammeerde routes. Als een route wordt geblokkeerd, moeten ze stoppen. Dat gaat ten koste van de capaciteit.”

Een shuttle van KNAPP.

Schaalbaar en uitwisselbaar

Beide heren gebruiken liever de term autonome mobiele robot (AMR). Dat is een standaard voertuig dat geen voorgeprogrammeerde routes aflegt, maar voor elke opdracht opnieuw de optimale route door het warehouse zoekt. Bijkomend voordeel: AMR’s zijn schaalbaar en uitwisselbaar. Gaat er een voertuig stuk? Dan kan die zonder extra programmeerwerk worden vervangen door een ander. Is er meer capaciteit nodig? Laat extra voertuigen komen en het probleem is opgelost. Zijn ze niet meer nodig? Dan kunnen ze elders worden ingezet.

Vanwege de voordelen – makkelijk inzetbaar, weinig programmeerwerk – vormen AMR’s een steeds aantrekkelijker alternatief voor conveyors. Die zijn star en minder flexibel, ondanks de opkomst van plug-and-play conveyors. Bovendien nemen ze veel ruimte in beslag en blokkeren ze doorgangen. Schepers hekelt de reflex van veel traditionele system integrators die trots vertellen hoeveel kilometer rollenbanen ze in een warehouse hebben geïnstalleerd. Alsof dat iets is om trots op te zijn. Meer conveyors is immers niet altijd beter. Schepers: “Een oplossing met kilometerslange conveyors toont aan dat het niet gelukt is om het warehouse slimmer en compacter in te richten. Bovendien is het ontwerp van een conveyorsysteem gebaseerd op een bepaalde capaciteitsbehoefte. Maar op het moment dat die conveyor in gebruik wordt genomen, is die capaciteitsbehoefte alweer achterhaald.”


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven