Ga naar hoofdinhoud

Samenwerking mens en robot groeit


De groeiende samenwerking binnen de industrie tussen mens en robot stond centraal tijdens de 16e editie van vakbeurs Vision, Robotics & Motion, georganiseerd door Mikrocentrum. Ruim 1300 bezoekers vonden op 14 en 15 juni hun weg naar het NH Conference Centre Koningshof in Veldhoven.

“Robotica is niet meer weg te denken binnen de industrie. Maar, waar de aansturing van robots vroeger een complex verhaal met veel programmeerwerk was, vindt er nu een verschuiving plaats waardoor robotica steeds meer toegankelijk wordt. Zo zijn er zelflerende robots en robots die aangestuurd worden door gedrag te kopiëren,” aldus Michiel Beerens, Manager Vision, Robotics & Motion. “Dankzij deze vergrote toegankelijkheid, wordt de samenwerking tussen mens en robot steeds intensiever en vindt er een verschuiving plaats naar een nieuwe generatie robots: de collaboratieve robot (cobot), die naast of met mensen werkt”. Deze versterkte samenwerking stond dit jaar centraal tijdens de beurs, die dit jaar 25 procent meer bezoekers ontving dan de vorige editie in 2016.

Robot als collega

“Waar eerder nog de angst bestond dat de robot de mens gaat vervangen op de werkvloer, is dat beeld inmiddels behoorlijk bijgedraaid”, concludeert de beursorganisatie. “De robot staat niet in plaats van, maar naast de mens.” Robotiseren is zelfs mensenwerk, stelde Piet Mosterd van AWL-Techniek tijdens zijn keynote. “Om voorop te blijven lopen, zijn de juiste mensen en de juiste scholing nodig. Het nieuwe brancheplatform Holland Robotics kan daar een belangrijke rol in spelen”, zo stelde oprichter Willem Endhoven in zijn lezing.

Visiontechnologie

De organisatie vervolgt: “Binnen de fabrieksautomatisering speelt de visiontechnologie een steeds belangrijkere rol. Dit thema was dit jaar dan ook goed vertegenwoordigd, zowel in het lezingenprogramma als op de beursvloer.” Kanter van Deurzen (Delft Robotics) vertelde het publiek tijdens zijn keynote welke grote ontwikkelingen er dit jaar aan komen binnen de visiontechnologie. Door zelflerende algoritmen kan machine vision in steeds complexere situaties worden ingezet; van het herkennen van personen tot het plukken van tomaten.
Michiel Beerens: “De ontwikkelingen gaan razendsnel en er vinden fantastische, disruptieve innovaties plaats. Ik ben trots dat we met deze beurs slimme ingenieurs en uitvinders een podium kunnen geven om over hun ontdekkingen te vertellen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven